EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Данъчни забравят да плащат глоби към КАТ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчни забравят да плащат глоби към КАТ

mail14:36 | 25.02.2010прегледи 853 коментарикоментари 0


404 служители на НАП са с неплатени глоби показа проверката на агенцията в собствените редици, съобщават от ведомството. Останалите около 7300 инспектори нямат никакви дългове към държавата. Най-често става дума за „забравени” санкции от КАТ – такива са приблизително 80 % от случаите. Има и около 30 служители, които не са внесли навреме данъците за имотите и автомобилите си. Няма нито един данъчен, който да е пропуснал да плати данък върху доходите си обаче,  показала вътрешната проверка. Изпълнителният директор на агенцията е разпоредил заплатите за февруари на некоректните негови служители да бъдат запорирани, като от тях ще бъдат удържани всички неплатени суми.

В момента НАП прави проверка на целия персонал на Министерството на финансите, а от средата на март всички останали над 50 000 държавни служители също ще бъдат проверени за неплатени данъци и глоби. Работодателите на всички, които имат дългове към КАТ или други държавни органи или неплатени данъци ще бъдат писмено уведомени от НАП, за да удържат от заплатите на чиновниците неплатените навреме суми. По преценка на ръководителите на съответните министерства и ведомства, списъци с имената на длъжниците могат да бъдат оповестени публично.

Припомняме, че от началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби. След промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски задължително се проверява за неплатени глоби към различни държавни институции.  Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват от много държавни органи по различни поводи – например за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на разрешителни за оръжия и много други.

Паралелно с това от НАП обясняват, че през март 2010 г. гражданите, които са натрупали най-много неплатени глоби към различни държавни институции, ще бъдат лично информирани за това по телефона от информационния център на НАП, чрез e-mail или с sms.  От агенцията за приходите припомнят, че глобите, наложени на граждани от различни институции се плащат в установените от закона срокове пред съответния държавен орган.  Неплатените навреме глоби се изпращат в НАП едва след като не бъдат внесени в срок по сметката на съответния публичен взискател.


Тагове: глоби, КАТ, дънчни
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg