EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Данъчна лотария в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчна лотария в Гърция

mail15:37 | 01.12.2017прегледи 8864 коментарикоментари 0


Властите в Гърция стартират от днес първата лотария, при която всеки месец 1000 души ще печелят по 1000 евро. Целта на лотарията е да засили борбата срещу укриването на доходи и да насърчи плащането на данъци, съобщават изданията в Атина, цитирани от БТА.

Финансовото министерство обяви, че по един милион евро ще бъдат разпределяни между 1000 души според броя на финансовите им транзакции и участието в жребия ще е автоматично, т.е. няма нужда човек да въвежда някъде данните си.

Наградата от 1000 евро ще е под формата на пари в брой или данъчно облекчение в същия размер.

Сумата от 1 млн. евро месечно се възприема за символичен разход на фона на укривани 11-16 милиарда евро доходи всяка година.
Надеждите са гръцките граждани да бъдат привлечени да плащат своите данъчни задължения и да се спре по някакъв начин повсеместното укриване на данъци.

Данъкоплатците са призовани да участват в лотарията с номера на електронни преводи на суми по дължими данъци, извършени от тях от края на октомври досега. Щастливецът, който бъде изтеглен, ще получи парична - и необлагаема - награда от хиляда евро.

Гърция за първи път предложи ДДС-лотарията на кредиторите си от ЕС и МВФ през 2014 г., надявайки се, че това ще помогне за запълване на дупките в бюджета. Привеждането в действие на лотарията е условие по сегашния кредитен пакет за страната, третия, откакто избухна кризата през 2009 г. То цели също и да насърчи електронните плащания в Гърция.

Междувременно Гърция стартира онлайн търгове, на които продават недвижими имоти на длъжници. Първият ден обаче бе белязан от сблъсъци между граждани и силите на реда.

Според банкови източници решаването на въпроса с "лошите кредити" е обвързан с финализирането на третия преглед на гръцката спасителна програма и с надзора, упражняван върху системните банки в Гърция от Европейската централна банка и Европейския стабилизационен механизъм с оглед на стрес тестовете следващата година.

Гръцките банки вече са определили за продажба 10 000 недвижими имота на лоши платци, от които те се надяват да съберат "свежи пари" в размер на 2,5 млрд. евро в следващите 12 месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg