EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данъците в Япония 4 пъти по-високи?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъците в Япония 4 пъти по-високи?

mail14:30 | 21.04.2011прегледи 985 коментарикоментари 0


По-високи данъци
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръчва на Япония да увеличи четири пъти данъците върху приходите от продажбите, за да се справи с нарастващия дефицит, който се очаква да стане още по-голям заради разходите за възстановяване на страната след опустошителното земетресение и цунами през март, предаде Associated Press. В доклада на организацията на най-богатите страни, оповестен днес, се посочва, че Япония трябва да повиши данъка върху продажбите от 5 процента, колкото е сега, на 20 процента, като същевременно намали корпоративния данък. Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия посочи, че Япония трябва да действа балансирано като възстановява страната след природните бедствия и същевременно да поддържа икономическото възстановяване и да намалява дълга си.
Реформи в образованието
ОИСР препоръча също така промени в образованието, по-свободна търговия с останалите страни и други реформи, отбелязва АП. Организацията понижи двойно до 0,8 процента прогнозата си за икономическия растеж на Япония през 2011 година заради земетресението и ядрената криза, но изтъкна, че японската икономика ще нарасне по-бързо от очакваното през 2012 година благодарение на възстановителните дейности, предаде France presse. Предишната прогноза на ОИСР за японската икономика беше за растеж от 1,7 на сто тази година. Земетресението стана в момент, когато Япония, изглежда, беше поела по пътя на растежа след забавянето в края на 2010 година, посочва ОИСР в доклад за последиците от бедствието. Непосредственото отражение от ужасяващото бедствие се очаква да е голямо, и то не само в североизточните зони, разрушени от труса и последвалото цунами, изтъква организацията. Предвид опита с предишни бедствия в Япония и развитите страни обаче се очаква в краткосрочен план шокът да бъде последван от икономически скок благодарение на разходите за възстановителните дейности.
Очаквания на ОСИР
През 2012 година ОИСР очаква третата световна икономика да нарасне с 2,3 на сто вместо прогнозираните досега 1,3 процента. Според организацията преките щети върху инфраструктурите и сградите могат да достигнат 25 трилиона йени (208 милиарда евро), по изчисления на японското правителство. Много неща обаче остават неясни - като например колко ще продължи недостигът на електричество, проблемите в АЕЦ Фукушима, както и мащабите и графикът на държавните разходи за възстановяването. Спирането на десетина ядрени реактора след 11 март доведе до недостиг на ток в района на Токио. Щетите в промишлени обекти в североизточните райони са нарушили стратегически промишлени доставки, по-специално в автомобилостроенето в Япония и по света. ОИСР очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония да намалее значително през второто тримесечие на 2011 година, но не така рязко, както спадът от около 20 на сто с годишно натрупване, отчетен след внезапния фалит на американската банка Lehmаn Brothers през септември 2008 година.
Планове
Правителството на Япония възнамерява да похарчи около 4,15 трилиона йени (50 милиарда долара) за преодоляване на последиците от земетресението и цунамито, като проектът скоро ще бъде представен в парламента, съобщи държавната телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ИТАР-ТАСС. Средствата ще бъдат предназначени за почистване на разрушенията, възстановяване на пътищата, пристанищата и други инфраструктури, укрепване на училищни сгради и подкрепа за малкия и среден бизнес.
Токио не възнамерява да пуска нови държавни облигации за финансирането на проекта, за да не увеличава държавния дълг. Сумата най-вероятно ще бъде осигурена от заеми от пенсионния фонд, намаляване на помощите за развиващите се страни и спиране на част от детските помощи.
Подкрепа на TEPCO
Очаква се още идната седмица японското правителство да обяви схема за финансова помощ за компанията оператор на авариралата АЕЦ Фукушима - Токио електрик пауър - Тепко (Tokyo Electric Power Co - Tepco), съобщиха източници, цитирани от Reuters. Очакваният правителствен план предвижда да бъде създаден фонд, който да изкупува преференциални акции от Тепко, посочиха информираните източници, пожелали анонимност. Фондът ще отпуска заеми на Тепко, за да може компанията да изплаща обезщетения на засегнатите от кризата в атомната централа в Северна Япония след земетресението и вълната цунами на 11 март. Според плана правителството също така ще позволи на Тепко да остане частна компания, листвана на фондовите борси, дори и след като бе обременена с неизвестна сума за обезщетяване на жертвите от кризата. Тепко ще върне парите на фонда с ликвидните си наличности и чрез дивиденти по преференциалните акции, допълниха източниците.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055