EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данъци ще пълнят бюджета на София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъци ще пълнят бюджета на София

mail14:50 | 18.04.2011прегледи 737 коментарикоментари 0


Засилен контрол на големите длъжници и по-висока събираемост на местните налози. Така Столичната община за поредна година ще се опита да изпълни амбициозния си бюджет, но този път след отворилата се дупка в хазната след отмяната на презонирането. Въпреки че от години не събира толкова, колкото залага, за 2011 г. София прие още по-раздут бюджет, съобщи pariteni.bg
"Не се налага актуализация на бюджета. Благодарение на контрола и по-високата събираемост, смятаме, че ще изпълним приходната част на 100%", категорична бе Мария Бояджийска, зам.-кмет по екология, която пое и финансите след оставката на колегата си Минко Герджиков.
Големите длъжници са над 2000 - това са фирми, граждани и институции, които дължат по над 10 000 лв. Само за м.г. тези задължения са се увеличили с около 150 млн. лв. и в началото на 2011 г. вече са 330 млн. В опит да се засили контролът, бяха назначени двойно повече ревизори - общо 12, които ще могат да запорират сметките на големите длъжници.
След скандала с презонирането на града, в хазната се отвори дупка от 3 млн. лв. от данък сгради и 4.5 млн. лв. от такса смет. От "Московска" 33 смятат, че това са минимални суми на фона на общия бюджет и не се налага актуализация. Ако се запази обаче традицията, изпълнението на приходите от данък сгради да не е на 100%, годината може да приключи със сериозен дефицит.
Приходите от данък сгради за т.г. бяха завишени с над 50 млн. лв., а м.г. общината изпълни едва 91% от планираните суми, т.е. със 7 млн. лв. по-малко. "Причините за неизпълнението са недекларираните имоти в срок, също и на необосновано завишен план за 2010 г.", пише в отчета на бюджета за м.г.
От данъка върху имотите на предприятията общината е планирала допълнителни 7.5 млн. лв. От новопостроените имоти, които се ползват без разрешение, се очакват 1 млн. лв. Дирекция "Архитектура и градоустройство" изготвя регистър на новите сгради, който ще позволи на общината да си събира данъците. В регистъра вече са включени 700 сгради, влезли в употреба през т.г. и са въведени около 40 на сто от тези през 2010 г.
"Очакваме до 2-3 месеца да бъдат вписани всички от 2006 г. насам, което ще ни позволи да осъществяваме по-ефективен контрол", обясни Бояджийска. Тя допълни, че след споразумение с ДНСК общината ще има пълен достъп до данните на комисията за нововъведените сгради.
Голям резерв се крие и в изпълнението на приходите от данъка върху колите. С над 2.5 млн. лв. бяха завишени и тези постъпления на фона на това, че м.г. София успя да събере 82% от предвидените над 74 млн. лв. По закон собствениците са длъжни да впишат колата си в районното си кметство по адресна регистрация до 2 седмици, след като ги обявят в КАТ. По данни на администрация около 40 хил. души са пропуснали да го направят и не плащат данък. Затова на всеки 15 дни КАТ дава информация на общината за новорегистрираните коли.
Оптимизъм
Всяка година общината завишава и неданъчните си приходи, при положение че неизпълнението тук е най-голямо. За м.г. успя да събере 74% при разчет от 47.5 млн. лв. Това се дължи на неуспешния опит за продажба на имущество, както и на традиционното вече неизпълнение на приходите от наеми. Бяха събрани например 2.8 млн. лв. от външната реклама при планирани 6.5 млн. лв. И тази година няма да е по-добро изпълнението, защото договорите за билбордовете ще бъдат подписани в най-добрия случай през лятото, и то на по-ниски от първоначалните цени.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg