EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данъци: Вино vs тех гиганти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъци: Вино vs тех гиганти

mail09:17 | 30.07.2019прегледи 697 коментарикоментари 0


Франция ще изпълни намерението си да облага с данъци приходите на големите технологични компании и призова САЩ да не вкарват търговските мита в дебата за справедливото облагане на цифровите услуги, предаде Ройтерс.
Френският финансов министър Брюно Льо Мер заяви това след заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че ще въведе мита за френските вина в отговор на френския данък върху цифровите услуги, който според него е несправедливо насочен срещу американски компании.
Франция се надява лидерите от Г-7 да постигнат принципно споразумение за универсално данъчно облагане на цифровите услуги на следващата среща на върха в Биариц. "Искаме отсега до края на август - срещата на Г-7 в Биариц - да стигнем до споразумение за универсално данъчно облагане на цифровите дейности", каза Льо Мер на пресконференция в Берси.
Льо Мер подчерта, че френският данък върху гигантите в цифровата сфера няма да засяга само американски компании, а ще бъде наложен и върху европейски и китайски фирми, предаде Франс прес.
"В наш интерес е да имаме справедлив цифров данък", каза Льо Мер пред журналисти и отговори на заплахата на Тръмп за митата върху френското вино: "Моля, не смесвайте двете теми. Ключовият въпрос е как да постигнем консенсус за справедливо данъчно облагане на цифровите дейности".
Преди две седмици френският Сенат одобри 3-процентов налог върху приходите от цифрови услуги, реализирани на територията на Франция. Той ще засегне компании с над 25 милиона евро оборот във Франция и 750 милиона в световен мащаб.
Други европейски страни, включително Австрия, Великобритания, Испания и Италия, също обявиха планове да въведат подобни данъци.
Льо Мер повтори думите на Макрон, че Франция ще отмени националния си цифров данък, ако бъде постигнато споразумение за универсален данък на равнище Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

По-рано американският президент Доналд Тръмп повиши тон срещу Франция и нейните данъци върху технологичните компании, критикувайки "безразсъдството" на френския президент Еманюел Макрон и заплашвайки с ответни мерки, които ще засегнат френското вино - един от най-емблематичните продукти на френския износ, предаде Франс прес.
"Франция току-що въведе цифров данък върху нашите големи технологични компании. Ако някой трябва да им наложи такси, това трябва да бъде страната на произход на тези компании, а именно САЩ", написа в Туитър Тръмп вчера. "Скоро ще обявим съществено реципрочно действие след безразсъдството на Макрон. Винаги съм казвал, че американското вино е по-добро от френското", допълни обитателят на Белия дом вчера. "Винаги съм предпочитал американските вина пред френските, въпреки че не пия вино. Обичам техния аспект. Американските вина са супер", подчерта президентът на САЩ.
Малко след това Белият дом обяви, че Тръмп и Макрон са провели телефонен разговор. В него те са говорили за цифровия данък върху американските технологични компании. Белият дом не съобщи дали темата за френските вина е била обсъждана от двамата лидери.
Френското президентство съобщи, че Макрон е подчертал в телефонния разговор с Тръмп, че данъкът върху технологичните гиганти е "предмет на взаимен интерес", а не само "на френски интерес" и е казал, че по този въпрос трябва да се продължи с усилията с цел постигане на "голямо международно споразумение". Срещата на върха на Г-7 в Биариц в края на август ще бъде важен повод за напредък по въпроса, се допълва в съобщението.
В него се уточнява, че двамата лидери са говорили и за Иран.
На 11 юли френският парламент прие окончателно въвеждането на цифров данък върху технологичните гиганти, обвинявани в избягване на плащане на данъци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg