EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данък "Уикенд" влиза в сила

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данък "Уикенд" влиза в сила

mail06:35 | 19.09.2016прегледи 2347 коментарикоментари 0


Депутатите решиха окончателно полученият в натура доход от служителя или управителя на фирмата да се облага със ставка от 10 на сто, ако той е свързан с употребата на собствени, наети или предоставени за ползване активи /служебни автомобили, телефони, имоти/. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.
С поправките фирмите ще дължат само 10 процента налог върху доходите без допълнително осигурително бреме.
Бизнесът обаче може да избира какво облагане да прилага - схемата с 10-те процента или действащия в момента режим, според който собственици, управители и служители на фирмите плащат данъци и осигуровки върху доходите в натура по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Депутатите регламентираха и числови прагове, които показват каква част за конкретни видове активи се приема, че е за лично ползване, и каква за служебно. За служебните автомобилите бизнесът сам ще определя доколко колите се ползват за лични нужди според изминатите километри. Дава се възможност и да се избере фиксирано разделяне - 50 на сто за служебни цели и 50 на сто - за лични.
Разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, които се използват както за дейността, така и за лично ползване, се признават за данъчни цели и, когато не е издаден пътен лист или друг подобен документ, записа парламентът.
При определяне на данъчната основа за разходите в натура, свързани с недвижимо имущество, когато те не могат да бъдат разпределени чрез измерване, общият размер на всички разходи, свързани с недвижимото имущество, се умножава или по съотношението между площта за лично ползване и общата площ на съответното недвижимо имущество, или по съотношението между часовете за лично ползване и общите часове.
При определяне на данъчната основа за разходите в натура, свързани с активи, извън посочените две групи, данъчната основа е 20 на сто от общия размер на всички разходи, свързани със съответния актив, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на основата.
Депутатите разпоредиха чуждестранно юридическо лице, извършващо дейност в страната чрез място на стопанска дейност, да посочва в годишната данъчна декларация идентификационни данни за собствениците, акционерите или съдружниците в чуждестранното юридическо лице и за размера на тяхното участие, когато размерът на това участие е над 10 на сто.

„Много често, когато говорим за активи всички си мислят за леките коли на собствениците, но всъщност не става дума само за тях. Има много големи компании, дистрибуторски и пощенски, които имат такива автомобили и са ги дали на свои служители да си вършат работата и едновременно за това ги ползват за лични нужди. Тези хора биха получили един доход, върху който трябваше да плащат данък и осигуровка“, обясни Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия на НС. „Това, което направихме днес дава възможност на работодателя да избере дали да облага дохода по този начин или да го обложи с еднократен данък, който работодателя да плати, в размер на 10% върху разходите, които са извършени за този автомобил или друг актив“, уточни тя.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg