EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данък имоти най-доходоносен в общините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данък имоти най-доходоносен в общините

mail17:20 | 08.07.2011прегледи 701 коментарикоментари 0


Общините в страната се съобразяват с икономическата среда,която обуславя местните дейности в тях. Това каза пред делегатите на заключителното заседание на Националното сдружение на общините в България за този мандат председателят на Контролния съвет на сдружението Станислав Благов. Собствените приходи в местните бюджети за последната година намаляват, каза Благов като обобщение на двете дискусии за отражението на кризата върху малките, средните и големите общини. Устойчив е ръстът на данъка върху недвижимите имоти и на данъка върху МПС.
Според изнесените данни за общините с над 15 хиляди жители намалението на собствените приходи за последните две години е с 14 процента, на местните данъци - с 15 процента, а от местните такси са се увеличили с 4%. С 41% са се увеличили приходите от данъка върху недвижимите имоти, с 30% - от данъка върху МПС. Най-голямо е намалението при данъка върху възмездните сделки - приходите от него са намалели с 53% в национален мащаб. Приходите от продажби са намелели с близо две трети.
Своеобразният микс от данъчни и антикризисни мерки даде някакви резултати, посочи Благов. Той припомни, че са се увеличили данъчните оценки, отпаднал е необлагаемият праг, създаден е фондът "ФЛАГ". Като прокризисни бяха определени прехвърлените разходи от държавата на общините, без да е осигурено финансиране за тях. Най-големият проблем е отказът от реформи за децентрализация. Централизирането на такси също води до намаляване на достъпа на общините до кредитен ресурс.
Увеличаването на приходите в общинските бюджети стана с обхващането на несъбраните вземания, посочи Благов. Станислав Благов каза, че сдружението настоява за въвеждането на данък върху земята, възстановяването на пътния данък, премахването на нормативните ограничения за достъп до дълговите инструменти и на привилегиите за монополистите.БТА

 


Тагове: общини, данъци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg