EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Данък "ЕС" предлага финансовият еврокомисар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данък "ЕС" предлага финансовият еврокомисар

mail11:21 | 09.08.2010прегледи 1272 коментарикоментари 0


Европейската комисия предлага да се въведе данък, който пряко да влиза в бюджета на Европейския съюз, съобщи еврокомисарят по бюджета и финансите Януш Левандовски в интервю за днешния брой на "Файненшъл таймс Дойчланд".
Левандовски планира през септември да представи на страните членки няколко варианта за подобен данък.
Възможни източници на приходи за ЕС са данък върху въздушния трафик и предлаганият от Германия и Франция данък върху финансовите трансакции. Комисията също така иска да предложи приходите от планираното повишаване на квотите за емисии на въглероден диоксид да се вливат в касата на Брюксел.
От политическа гледна точка предложението е спорно, тъй като досега повечето страни членки отхвърлят възможността за пряк европейски данък.
Бюджетът на ЕС идва най-вече от вноски на страните членки.
"Повечето страни искат да намалят разходите си. По този начин се открива възможност да обмислим начини за получаване на собствени приходи, които няма да натоварват министрите на финансите", каза Левандовски.
Ако ЕС има повече собствени приходи, то вноските на страните членки могат да се понижат, отбелязва еврокомисарят.
Страните членки на ЕС трябва да внасят в европейския бюджет точно определен процент от събираното ДДС и брутния си национален доход, като традиционно Брюксел прибира и митническите приходи, припомня "Файненшъл таймс Дойчланд".
Тези източници обаче дават едва 12 процента от средствата на ЕС.
"През 1988 година вноските от страните членки са се равнявали на едва 11 процента от средствата на ЕС, а  сега - на 76 процента. Не това е било намерението на създателите на съюза", отбелязва Левандовски.
В Римските договори от 1957 година за създаването на общността се предвижда ЕС (тогава Европейска икономическа общност) да се финансира изцяло чрез собствени източници на приходи, припомня изданието.
Германското федерално правителство категорично отхвърли  възможността да въведе в своята икономика данък за Европейския съюз, заяви говорител на министерството на финансите, цитиран от ДПА.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg