EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данък анти fast food се въвежда в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данък анти fast food се въвежда в Румъния

mail14:02 | 17.01.2010прегледи 668 коментарикоментари 0


Румъния планира въвеждането на специален данък за заведенията за бързо хранене в рамките на усилията за борба със затлъстяването, съобщава британският Times.
Румънското министерство на здравеопазването представи предложението си за нов данък за заведенията, които предлагат храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар.
Това ще разреши два проблема едновременно – ниското качество на храните, които се консумират масово и увеличаващият се бюджетен дефицит заради рецесията.
Таксата върху храните тип fast food ще доведе до увеличаване на цените и преместване на дейността на много от международните вериги в други страни, което означава увеличаване на вноса на такива храни, заяви председателят на румънската Федерация на хранителната индустрия Драгош Фрумосу, цитиран от Медиафакс в началото на годината.
"Това е ненормална такса. Всяка храна, с която се прекалява, е вредна. Ако сложим такса, за да намалим потреблението, това е лудост. Искат да унищожат хранителната индустрия", коментира Фрумосу.
Той определи мярката като "отчаяна" и изрази недоволството си от това, че проектозаконът вече е изготвен, а обществената дискусия е оставена за последния момент.
Фрумосу предупреди, че тази такса може да доведе до закриване на малките фирми и увеличаване на броя на безработните, както и до внос на такива продукти.
Очаква се благодарение на планираната мярка в бюджета да постъпят допълнително около 860 милиона леи.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg