EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДАНС:Корупция заплашва държавата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДАНС:Корупция заплашва държавата

mail17:00 | 18.03.2011прегледи 1776 коментарикоментари 0


Корупцията във властта и опитите на чужди инвеститори да вредят на обществения интерес са сред най-деструктивните за националната сигурност фактори, са основните изводи в Годишния доклад на Държавна агенция „Национална сигурност” за състоянието на националната сигурност за 2010 г.
Докладът отбелязва, че в трите електроразпределителни дружества има практики, вредни на обществения интерес - максимална печалба за собствениците при формално изпълнение на ангажименти за инвестиции и подобряване на услугите. Дружества се източват, като масово се използват договори за външни услуги, често на завишени цени, осчетоводяват се неизвършени разходи, завишават се показатели за загуби от кражби и неплатена консумирана енергия.
По отношение на изграждането на АЕЦ „Белене” докладът посочва, че той трябва да се преструктурира и да се търси нов стратегически инвеститор.
Докладът говори и за три най-разпространени схеми за корупция в съдебната система. Първата схема описва, че в средите на магистратите действат лобистки групи за назначаване и кариерно развитие чрез заплащане. Втората схема се състои в натиск и подкупи към магистрати, за да разглеждат те дела и вземат решения в интерес на определени кръгове. Третата схема се изразява в наличие на конфликт на интереси и силното му влияние върху изхода на делата.
Пълния текст на извлечението от Годишния доклад на ДАНС за състоянието на националната сигурност можете да прочетете ТУК.

 


Тагове: доклад, ДАНС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158