EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Данон напусна Русия, Лакталис обаче остана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данон напусна Русия, Лакталис обаче остана

mail17:45 | 17.10.2022прегледи 684 коментарикоментари 0


Мултинационалният производител на хранителни стоки с централа в Париж "Данон" (Danone) обяви, че ще се откаже от бизнеса си с "млечни и растителни продукти" в Русия, информира Франс прес. Това е по-голямата част от дейността на компанията в страната и след нейното прекратяване тя на практика ще запази само своето участие на руския пазар на детски храни, отбелязва агенцията. 

Сделката, която може да коства на "Данон" до 1 милиард евро, е поредното "скъпо напускане" на Русия от страна на мултинационална компания, пише Ройтерс.

"Данон" обяви, че нетните продажби, които е реализирало руското й подразделение през първите 9 месеца на годината, възлизат на около 5 процента от целия оборот на компанията за този период. В съобщението на корпорацията не се посочва нито кой ще поеме бизнеса й с "млечни и растителни продукти" в Русия, нито кога ще стане това, отбелязва Франс прес.

През март, малко след началото на руската военна инвазия в Украйна "Данон" обяви, че преустановява инвестициите си в Русия.

"Лакталис" (Lactalis), най-голямата компания за млечни продукти в света, обяви, че ще запази дейността си в Русия, за да снабдява местния пазар на хранителни стоки, след като френският му аналог "Данон" (Danone) съобщи, че ще отстъпи контрола върху млечния си бизнес в страната, предаде Ройтерс. 

"Решихме на този етап да останем в Русия", каза говорител на компанията пред Ройтерс. "Смятаме, че изпълняваме мисията ни да изхранваме цивилното население".

Сблъсквайки се с геополитическо противопоставяне заради инвазията на Москва в Украйна, много мултинационални компании се отказаха от руските си активи. Изявлението на "Данон" последва това на "Нисан" (Nissan) по-рано през седмицата, в което японският автомобилостроител съобщи, че ще прехвърли активи на руската държава. 

Някои западни компании за хранителни стоки като "Лакталис" обаче избраха да останат в Русия, изтъквайки ролята си за доставки на стоки от първа необходимост. 

Частната компания "Лакталис" има четири завода за преработка на мляко и около 1900 души персонал в Русия. Страната е осигурила около 1 на сто от световните продажби  за 22 милиарда евро (21,39 милиарда долара) на компанията миналата година.

Групата е спряла промишлените си инвестиции и рекламна кампания в Русия и е отделила местния си бизнес от останалите си дейности, заяви говорител на компанията, добавяйки, че тя няма контакти с властите в Москва.

"Лакталис" запази присъствието си в Украйна, където има три производствени обекта и около 850 души персонал. Заводите са на територия, контролирана от Украйна, близо до фронтовите линии в източната и южната част на страната и няколко пъти спираха работа от съображения за сигурност. Преди войната украинският бизнес на "Лакталис" е генерирал подобни на тези в Русия продажби, съобщи групата.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039