EUR 1.9558
USD 1.6827
CHF 1.8212
GBP 2.3145
CNY 2.6323
you tube
mobile version

Дания: Мигрантите да работят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дания: Мигрантите да работят

mail17:40 | 15.09.2021прегледи 487 коментарикоментари 0


Дания затяга за пореден път политиката си към мигрантите. Занапред те ще могат да се възползват от държавни помощи само ако имат работа. Който не работи поне 37 часа в седмицата, няма да получава никаква финансова подкрепа. Целта на този план: хората да бъдат по-добре интегрирани в обществото.

"Може да събират фасове или пластмасови отпадъци"

"Правата и задълженията трябва да вървят ръка за ръка", заяви в тази връзка министър-председателката Мете Фредериксен и уточни, че мярката е насочена към безработни, получаващи помощи от държавата, при които е отчетена "нужда от интеграция".

„Искаме да въведем нова трудова логика, при която хората са задължени да дават своя принос и да бъдат полезни. Ако не могат да си намерят редовна работа, те ще трябва да се трудят за помощите, които получават“, каза още Фредериксен.

Мигрантите ще трябва да работят най-малко 37 часа седмично, а новите правила ще засегнат първо всички онези, които получават държавни помощи от три до четири години и не са покрили определено ниво на образование и познания по датски език.

“Може да е работа на плажа, при която хората събират фасове или пластмасови отпадъци. Или пък помощ при изпълняването на определени задачи в някоя фирма“, обясни министърът на заетостта Петер Хумелгард и добави: „Най-важното за нас е хората да излязат от домовете си“. 

„Дълги години правим лоша услуга на толкова много хора, като не изискваме нищо от тях“, заяви министър-председателката Мете Фредериксен. Нейното правителство обосновава решението си и с ниските нива на заетост сред жените от Близкия изток, Северна Африка и Турция.

Плановете на управляващите социалдемократи трябва да бъдат одобрени от парламента. Критика идва от Левицата. “Опасявам се, че това ще доведе до държавно финансиран социален дъмпинг“, заяви тяхната говорителка Май Виладсен.

Една от най-рестриктивните миграционни политики в Европа

Дания от години води рестриктивна миграционна политика. През юни парламентът в Копенхаген прие закон, според който мигрантите ще изчакват в трета страна отговора на кандидатурата си за убежище в Дания - например в бежански центрове в Руанда, Тунис или Египет. Прокламираната цел на правителството е броят на кандидатите за убежище да бъде сведен до нула./Дойче Веле

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

КНСБ:Защо растат цените?

10:45 | 09-22-21 | 1641