EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Дания избива норки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дания избива норки

mail18:40 | 06.11.2020прегледи 675 коментарикоментари 0


Дания обяви специални ограничения за над 280 000 души в северозападната част на страната, след като мутирала версия на новия коронавирус, свързана с ферми за норки, бе открита у хора, предаде АФП. Властите предупредиха, че мутацията може да е заплаха за ефективността на всяка бъдеща ваксина срещу Covid-19.

„Гражданите на 7 района в Северен Ютланд се приканват да останат в тях, за да се предотврати разпространението на инфекцията“, обяви премиерът Мете Фредериксен на пресконференция.Тя посочи, че се забранява влизането в тези райони, където се затварят барове и ресторанти. „Молим хората в Северен Ютланд за нещо извънредно“, добави Фредериксен, говорейки за „истинска блокада“ на региона. В него се спира обществения транспорт, а влакове няма да влизат и излизат от него. Спортните събития на закрито също са забранени.

Ограниченията влизат в сила днес и ще продължат до 3 декември.

Дания, която е най-големият износител на кожи от норки в света, привлече вниманието в сряда, когато обяви, че нарежда умъртвяването на всички норки в страната, които се отглеждат в 1080 ферми и наброяват 15-17 милиона. Това стана след откриване на мутацията, която може да бъде предадена на хора. Мутация на Covid-19 бе открита в 12 души – 11 в региона, който се затваря, и един в друг.

В Северен Ютланд са констатирани 783 случая на хора, чието заразяване е свързано с ферми за норки. Зараза с Covid-19 е потвърдена в 207 ферми в района. Учени посочват, че често мутациите на вируси са безвредни. Но някои експерти поискаха от Дания повече данни, за да бъде оценена по-добре новата мутация. Според датските власти тази мутация на Covid-19 не води до по-тежко заболяване при хората. Но не се блокира от антитела до същата степен като нормалния коронавирус. Това създава опасения, че тя може да бъде заплаха за ефикасността на ваксини, които се разработват по цял свят. Здравните власти смятат, че в Северен Ютланд около 5% от заразените с Covid-19 може да носят мутиралия щам, но скоро не е откриван подобен случай. Те смятат, че има добри шансове мутацията да изчезне, ако ефективно бъде ограничена.

Дания, чието население е 5,8 милиона, не е сред силно засегнатите страни от коронавируса, като досега са регистрирани 52 265 случая, от които 733 смъртни. Тя обаче наложи през октомври национални ограничения, за да ограничи бързото покачване на новите инфекции.

Освен това правителството на Дания иска да избие всички норки по фермите в страната, за да предотврати риска животните да предадат повторно мутация на коронавируса на хората. Дания е един от основните износители на кожи от норки по света, като годишно произвежда близо 17 млн. такива. По-голямата част от износа им отива за Китай. Според правителствени оценки избиването на 15 млн. норки в страната може да струва до 5 млрд. крони. Датският министър на храните Могенс Йенсен каза, че към момента са заразени 207 ферми спрямо 41 миналия месец и болестта се е разпространила в целия западен полуостров Ютландия. Миналия месец Дания започна избиването на милиони норки в северната част на страната, като правителството обеща, че ще компенсира фермерите. Испания и Нидерландия предприеха подобни действия след установяването на инфекции по животните.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg