EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дания и Германия печелят най-много от общия пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дания и Германия печелят най-много от общия пазар

mail15:00 | 31.07.2014прегледи 1235 коментарикоментари 0


Дания и Германия са големите печеливши от общия европейски пазар, сочат резултатите от изследване, цитирано от ДПА. Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на Германия в периода от 1992 г. до 2012 г. е нараствал със средно 37 млрд. евро годишно, според изследването на анализаторската компания Прогноз (Prognos AG), изготвено по поръчка на фондация "Бертелсман". Тази стойност отговаря на годишно увеличаване на доходите с 450 евро на човек от населението на Германия, като за Дания положителният ефект е дори по-висок с растеж на годишните доходи от 500 евро на човек.
Вътрешният пазар на ЕС започва да функционира през 1993 година и е основан на свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали. Изследването на Прогноз обхваща въздействието на единния пазар върху 14 от 15-те страни основателки (без Люксембург).
Европейската интеграция се е отразила положително на всички държави основателки въпреки значителните различия между тях, отбелязват експертите. Единният пазар е помогнал най-вече на страните, които са тясно свързани с други членки на ЕС.
Южните държави пък имат по-слаб растеж от Дания, Германия или Австрия (280 евро). Средното годишно увеличаване на доходите, дължащо се на общия пазар, в Италия е 80 евро, в Испания и Гърция по 70 евро, а в Португалия - 20 евро на човек от населението.

Гърция все пак е изключение от общото правило. Гръцкият БВП нараства средногодшно, но само до дълговата криза от 2008-2009 година. Поради тази причина, ако бъдат сравнени стойностите само от 1992 г. и 2012 година, то благодарение на европейската интеграция растеж на БВП на човек от населението се отчита във всички страни членки освен в Гърция. Възможност за разширяване имат най-вече пазарът на услуги и трудовият пазар, установява изследването.
"Услугите в момента носят 70% от европейския БВП, но само 20% от трансграничната търговия между страните членки", според авторите на доклада.
За да се противодейства на тази тенденция, експертите препоръчват ЕС да подобри стандартизацията и да приложи изцяло директивата за услугите. Освен това биха могли да се въведат по-бързо и освободено от бюрокрация признаване на квалификациите и полученото образование, по-добра трансгранична информираност за свободните работни места, както да се облекчи правото за включване в системите за социално осигуряване при трудова мобилност в ЕС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg