EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дамско предприемачество в примери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дамско предприемачество в примери

mail15:40 | 15.11.2011прегледи 2263 коментарикоментари 0


В САЩ Организацията на жените президенти (Women Presidents Organisation) оповести най-новите данни за 50-те най-бързо развиващи се компании в Северна Америка, притежавани или ръководени от жени. През 2010 г. тези 50 най-успешни компании са отчели общи приходи в размер на 4,1 милиарда щатски долара (средно по 82,7 милиона долара) и са осигурили заетост на 24 650 работници и служители (прогнозните данни за 2011 г. са средно 557 наети лица на компания).
В своя доклад за WES (Европейската мрежа за подпомагане на женското предприемачество) за 2008 г. правителството на Великобритания посочва, че жените са най-голямата група лица с най-слабо участие в предприемачеството. Едва 15 на сто от общо 4,7 милиона предприятия в Обединеното кралство са ръководени от екип, в който преобладават жените, а ако жените започваха свой бизнес също толкова често, колкото и мъжете, всяка година в Обединеното кралство щяха да се създават още 150 000 предприятия. Ако женското предприемачество в Обединеното кралство бе на нивото, което се наблюдава в САЩ, в страната би имало още 900 000 предприятия.
В Швеция през 2008 г. над 131 000 дружества са били ръководени от жени, като общият оборот на дружествата е достигнал над 35 милиарда евро,наетите в тях работници и служители са били около 358 000, а изплатените възнаграждения са
надхвърлили 6 милиарда евро. Подходът на жените към предприемачеството е различен от този на мъжете, ето защо са необходими мерки за подкрепа, съобразени с особеностите на жените: На първо място, жените придават по-голямо значение на последиците за семейството, когато обмислят започването на бизнес (61 на сто спрямо 49 на сто при мъжете). Те обмислят много внимателно възможностите за успех и проучват подробно евентуалните рискове, които биха довели до провал, преди да използват семейното жилище като обезпечение и/или семейните спестявания като капитал за започване на бизнес. На второ място, в повечето случаи, когато решат да създадат дружество, жените запазват текущата си работа и за известно време съвместяват двете дейности: в тази връзка би могло да се каже, че жените са по-предпазливи от мъжете и си дават по-ясна сметка за риска от неуспех. На трето място, в сравнение с мъжете жените поемат вече съществуващи дружества след по-дълъг пробен период, едва след като са навлезли в дейността на дружеството (поради наследяване, раздяла или развод с бизнес партньор и т.н.). Четвъртата особеност е свързана с финансирането: новосъздадените дружества от жени работят с по-малко капитал в сравнение с дружествата, създавани от мъже, и имат по-малък собствен капитал. На последно място, в сравнение с мъжете жените предприемачи постигат по-бавен, но по-стабилен растеж. Често това означава по-малък риск от неуспех.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg