EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Давос: Умерен оптимизъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Давос: Умерен оптимизъм

mail11:30 | 28.01.2013прегледи 803 коментарикоментари 0


Умерен оптимизъм - в този дух премина 43-ата сесия на Световния икономически форум в Давос, чийто девиз тази година бе "Устойчив динамизъм", обобщават АР и ИТАР-ТАСС.
В продължение на пет дни 2500 представители на управляващите, бизнес елита и обществените организации от 100 страни, които се бяха събрали в швейцарския курорт Давос на 1560 метра надморска височина, обсъждаха най-важните теми в момента. Най-много дискусионни сесии бяха посветени на тежкото положение в еврозоната.

Общият извод от тези дискусии бе формулиран от управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. Тя заяви, че икономическото възстановяване през 2013 година ще бъде "много крехко и плахо". Лагард призова управляващите от развитите страни да не се отпускат, за да не поставят под заплаха икономическия растеж, като уточни кого има предвид - САЩ, Япония и страните от еврозоната. Управляващият директор на МВФ отдели голямо внимание на страните от единния европейски валутен съюз, като призова лидерите им да работят усилено, да взимат трудни решения и да използват всички инструменти, с които разполагат. Тази година в Давос много се говори за проблемите в Европа.
Британският премиер Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел обърнаха внимание на това, че трябва да се повиши конкурентоспособността на Стария континент. Те предупредиха, че ако това не стане, европейците няма да видят благосъстояние и устойчив растеж.
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги прогнозира, че европейската икономика ще започне да се възстановява през втората половина на годината и тази новина веднага предизвика повишение на борсовите индекси по света, а курсът на еврото скочи.
В навечерието на сесията в Давос Дейвид Камерън произнесе реч, в която обеща на сънародниците си след няколко години да има референдум за това дали Великобритания да остане член на ЕС. Изказването му предизвика много шум, а ехото от него не подмина и планинския курорт, отбелязва ИТАР-ТАСС.
"Убеден съм, че ако във Великобритания има референдум, британците ще решат да останат в ЕС и да имат влияние върху случващото се там," посочи италианският премиер Марио Монти, който откри сесията тази година. По-късно и самият Камерън в Давос заяви, че референдумът не означава, че Лондон обръща гръб на Европа. "По-скоро обратното, става дума за това как да запазим мястото на Великобритания в ЕС", подчерта той. На фона на крехката световната икономика, затънала в проблеми, се задават нови опасности - особено липсата на достатъчно активна борба срещу продължаващата корупция, обобщава АР след края на дискусиите в Давос.
Корупцията, която засяга правителства, компании и организации заслужава повече внимание, посочи Югет Лабел, председател на "Трансперънси интернешънъл". Корупцията е основен проблем. Тя подхранва бедността, поражда насилие, незаконна търговия с наркотици и оръжие, заяви Лабел пред форума. Важна политическа тема на обсъжданията бе продължаващата вече две години криза в Сирия. В този случай обаче е трудно да се намери дори предпазлив оптимизъм, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 


Тагове: Давос, форум
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg