EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Да събудим „спящите“ си пари чрез СИП!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да събудим „спящите“ си пари чрез СИП!

mail09:35 | 21.05.2022прегледи 5953 коментарикоментари 0


През последните десетина години депозитите растат непрекъснато, като при домакинствата в  края на февруари 2022  те вече са над 67 млрд. лв. (45,6% от БВП) показват данните на БНБ. Това е ръст от 7,3% спрямо същия месец на 2021 г. (8,3% годишен ръст през януари 2022 година). 

Освен че в банката средствата ни са на сигурно място, друга финансова полза от депозирането им няма, тъй като от няколко години - още преди пандемията с Covid,  последвалия ръст на световната инфлация, а и войната в Украйна, се наложи тенденция на устойчив спад на лихвите по депозитите.

В много банки лихвените проценти обикновено са в диапазона между 0.0% и 0.1%, но като се имат предвид нововъведените такси по тях, номиналната доходност става отрицателна и всъщност всеки депозит, колкото и да е голям е на загуба.

Какво показва статистика на БНБ за януари т.г.? Лихвените равнища по депозитите за домакинствата в лева са 0,12% през януари при 0,14% година по-рано. Само за сравнение – за новия бизнес лихвата вече е отрицателна.

Ако сравним банковите оферти, ще забележим нещо любопитно – най-големите банки предлагат нулеви или близки до нулата лихви, а по-малките – дори над половин процент лихва.

Към ниските лихви през последните месеци се прибави и ново главоболие – глобалната инфлация, която постави светът в енергиен шок, а от там и провокира огромен ръст в  цените на храни, услуги,  транспорт и т.н.

Ако на годишна база – от ноември 2020 до ноември месец на 2021- сравним данните, ще се окаже, че реалната стойност на 100 лева е намаляла със 7,30 лева. Имаме инфлация от 7,3%, както показва инфлационният индекс.

Едно от традиционните спасения в такъв случай за българския гражданин е покупката на имот. Само че и тук ни чака изненада.

За последните две години 2020 – 2021 според обобщени данни на търговци на имоти се стигна до 29% ръст в цените на жилищата, като при едностайните този скок е от 39%.  Т.е. ако едно малко жилище през 2019 година е струвало 40 хил. евро, днес, две години по-късно се предлага за 50-55 хил. евро благодарение на непредсказуемостта на пазарите.

Войната в Украйна допълнително усложни общата картина в икономиката не само в Европа, но и у нас, като даде нов тласък на всички описани вече фактори – ръст на инфлацията, игра с лихвите на различни централни банки, в стремежа им да спрат обезценката на валутите си. 

Въпреки ниските лихвени проценти обаче спестяванията в банките не намаляват. Но как да накараме депозитите да ни носят приходи, а не да плащаме за тях високи такси?

Да разгледаме следния пример: В началото на годината разполагаме с 1 000 лева и имаме две опции: влагаме ги в депозит при годишна лихва 0.1% или  ги изхарчваме през годината. Очакваната инфлация е 2%.  Да видим какво би се случило:

Купуваме стоки и услуги на стойност 1 000 лева. Накрая на годината разполагате с 0 лева спестявания.

Влагаме цялата сума. Накрая на годината имаме  1001 лева, а стоките и услугите са поскъпнали с 2%. Изтегляме сумата, за да я похарчиме, но се оказва недостатъчна спрямо година по-рано, защото тези стоки и услуги вече струват общо 1 020 лева – повече, отколкото имаме.

 

А какво се получава в дългосрочен план?

Ако депозираме  1000 лева за период от десет години при лихвен процент от 0.1 процента, ще получим 1 010.05 лева. Тук ефектът на сложната лихва (лихва, върху лихва от предходни периоди) носи допълнително 5 стотинки. При средна инфлация от 2%, обаче, ще трябват 1 218.99 лева, за да изравните купуваното количество стоки и услуги. Разликата е 208.94 лева на всеки 1 000 лева инвестирани – това е сумата, която не ни достига, и то само за 10 години.

Но сега е 2022 година. Налице е сериозна инфлация, която постоянно променя стойността си, но винаги в посока нагоре. Сами можем да изчислим какви биха били актуалните финасови загуби. Какво работещо решение може да потърсим?  Краткият отговор е - да инвестираме част от парите си в различни финансови инструменти.

Една от тези възможности са инвестициите в акции. Индексите продължават да отчитат рекорд след рекорд, независимо от ефекта Covid-19, или вече отчитаната висока инфлация. Всъщност, инфлацията е следствие от повишението в цените – тези по-високи цени означават по-високи потенциални приходи за компаниите и респ. поскъпване на техните акции. Това е един от плюсовете да инвестираме в реалния бизнес като начин да се предпазим от инфлацията в дългосрочен план.

Но при всички положения за хора, които не са професионалисти, които не могат да отделят необходимото време за анализ, или не разполагат със знания и опит, подборът на компании от различни сектори на икономиката, в които да инвестират, може да се окаже най-малкото рискован.

 Съществува и друго решение – взаимните фондове като една готова кошница от финансови активи, които се управляват от професионалисти срещу минимална такса – решение, което набира все по-голяма популярност и в България.

Във взаимни фондове можем да инвестираме чрез еднократна (класически подход) инвестиция, или чрез месечни инвестиции. Стартиращите инвеститори могат лесно да опитат от света на инвестициите именно чрез систематичното инвестиране. Такова например е предложението на ОББ „Систематичен инвестиционен план“ или накратко СИП. Това означава, че всеки сам преценява каква сума, в рамките условията на продукта, може да заделя месечно и кога е удобната за него дата за инвестиране.

Чрез СИП неусетно се инвестират малки суми, без нужда да се пресмятат различни видове схеми и да се губи време в посещения на офиси.  По този начин клиентите могат да натрупат сума, която могат да използват при заявяване в клон на Банката, като същевременно имат възможност да реализират доходност.

ОББ добави СИП и в мобилното си приложение ОББ Мобайл. Клиентите имат възможност да открият своя нов систематичен инвестиционен план, в посоченият в приложението фонд, където ще могат да променят размера на месечната си вноска, избраната дата на инвестиране (удържане на избраната сума), сметка от която се събират вноските – директно през приложението на ОББ Мобайл и без необходимост от посещение на клон на банката.

-----------------

ВАЖНО! Информацията, предоставената в настоящия маркетингов материал не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Стойността на дяловете в колективни инвестиционни схеми се променя във времето и може да бъде по-висока или по-ниска от стойността в момента на инвестиране. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Затова е препоръчително инвеститорите да се запознаят с Проспекта и Документа с ключова информация за инвеститорите преди вземане на окончателно инвестиционно решение. Може да намерите тези документи, на български и на английски език, на интернет страницата на „Кей Би Си Асет Мениджмънт Н.В. – КЛОН“, България – www.ubbam.bg, и на интернет страницата на дистрибутора ОББ – www.ubb.bg, както и при поискване може да получите хартиено копие безплатно във всички клонове на ОББ, в рамките на обичайното им работно време с клиенти. Инвестициите в колективни инвестиционни схеми, предлагани от дистрибутора „Обединена българска банка“ АД, са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите, в размер на 90% от стойността на всички съхранявани от ОББ финансови инструменти, но не повече от 40 000 лв., като компенсации се изплащат само в случаите, предвидени от закона.  Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени за в бъдеще. Резюме на правата като инвеститори е достъпно на следните хипервръзки, на български език: 11074.pdf (ubbam.bg) и на английски език: 11365.pdf (ubbam.bg) Информираме ви, че „Кей Би Си Асет Мениджмънт Н.В.“ Белгия може да вземе решение да прекрати предлагането на фондовете на територията на Република България.

снимка:shutterstock.com


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 868