EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Да спасим българските ябълки "Петровка" + други

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да спасим българските ябълки "Петровка" + други

mail15:04 | 05.04.2016прегледи 1324 коментарикоментари 0


Започва кампания за набиране на средства за възстановяване на изчезващите сортове български ябълкови дървета – „Петровка”, „Айвания” и „Бухавица”.  Кампанията „Кулинарните тайни на природата – 3“ е част от усилията на WWF за опазване на биоразнообразието в съчетание с развитието на бизнес начинания.

Първите две издания на „Кулинарните тайни на природата“ бяха насочени към възстановяването на изчезваща селскостопанска порода, за да се подпомогне традиционният поминък и опазването на планинските пасища в района на природен парк „Врачански Балкан“. Тази година проектът алармира за ключов проблем в българското земеделие – изоставянето и намаляването на овощните градини и загубата на местни сортове. Партньорите обединяват усилия за събиране на средства за възстановяване на изчезващите сортове ябълки.

Средствата ще се събират чрез продажба на ястия по традиционни рецепти от района на природен парк „Врачански Балкан” в търговските обекти на К-експрес в периода от 4 до 30 април. Някои от ястията, които могат да бъдат опитани по време на кампанията, са: врачанска лютика с пиле, пържена извара, лютика с боб, мачкани картофи по врачански. 10% от приходите от ястията със специален етикет „Кулинарните тайни на природата“ ще отидат за засаждането и развитието на моделна овощна градина със застрашени сортове на територията на природния парк.

„Петровка”, „Айвания” и „Бухавица” са български сортове, фигуриращи в списъка със застрашени сортове на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). "Петровка" е сорт ябълка с дребни, зелени и червени плодове, със специфичен аромат и сладко-кисел вкус. Зрее рано през лятото и се поднася на трапезата около Петровден (29 юни). „Айвания” и „Бухавица” са зимни сортове с период на узряване между средата и края на септември. Айванията е жълта на цвят, а Бухавицата – наситено червена. Тези ябълки са познати на поколения, но са на път да изчезнат от кварталния магазин и от трапезата ни.

В село Миланово, махала Старо село, в природен парк „Врачански Балкан”, се намира моделна градина, събрала стари сортове овощни дървета. Там се отглеждат  повече от 20 стари местни сорта ябълки, круши и дюли. За нейното поддържане и допълване се грижат представители на местната неправителствена организация Клуб „Приятели на Врачански Балкан”. Екосистемата, която те обгрижват, има нужда от много работа, за да запази генофонда на мястото. Със събраните от кампанията средства те ще купят още дръвчета от застрашени местни сортове, за да се разрастне градината и един ден да се превърне в генна банка за стари сортове. За градината са необходими и ограждения и поддръжка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157