EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Да се върнеш в бащината къща... с EU диплома

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да се върнеш в бащината къща... с EU диплома

mail15:20 | 09.12.2011прегледи 3277 коментарикоментари 0


Мария Йолова
За последните 20 години по официални данни напусналите България са близо 1 милион души, неофициално са много повече. Според изследване на БАН през последните 5 години у нас са се завърнали 450 000 българи. Дали обратният път на българите е подтикнат от кризата и влошените икономически показатели в развитите страни или това е порив на дипломирани студенти, учили на Запад, които искат „да пробват късмета си ” първо у нас?
„По мои наблюдения от 2007 година, когато и аз се върнах от обучението си в Германия, започна тази тенденция. Все повече млади хора, както и по-възрастни се прибират в България. Най-вероятно това е продиктувано от проблемите на трудовия пазар в Западна Европа.”, обясни за EconomyNews.bg основателката на инициативата Back2BG и Кариера в България – Марияна Хамънова. Самата тя завършва висшето си образование в Германия. С бакалавърска степен по социология и магистър по бизнес администрация MBA, тя решава да се върне в България.
Профилът на завърналите се
Това са предимно хора на възраст от 24 до 30 години, учили в Европа. За тях връщането в страната е по-скоро предизвикателство. Защото, ако човек е над 30 години, със семейство и деца, едва ли спонтанно би предприел път назад. „Предизвикателството да се върнеш тук е много голямо. На младите обаче не им коства нищо във всеки момент да заминат обратно в някоя от западните страни.”, коментира Марияна и допълва, че тук доминира схващането, че за да се върнеш в България, е по-скоро проява на авантюризъм, отколкото трезво решение. Тя обаче има и по-оптимистично обяснение на тенденцията: „Светът е толкова динамичен, не може да се „заковеш ” на едно място. Нека да пробвам тук, може да извлека нещо положително. Когато аз се върнах от Германия си казах – сигурно цял живот ще съжалявам, ако не бях опитала и в България. Преди да се върна се явих на няколко интервюта за работа в Германия и когато ми задаваха въпроса – защо искате да започнете работа тук, ако трябваше да съм искрена – нямах отговор. Бях научила един сборник с отговори, с напътствия как да се държиш на интервю по техните стандарти. В един момент осъзнах, че аз въобще не искам животът ми да протича по този начин. Не ми хареса хипер-мотивацията, която винаги трябва да изтъкваш, независимо дали я имаш или не, изкуствено е. Имам много познати българи, които вече 4 години работят в Германия и те не биха се върнали сега, защото вече имат стаж там. Могат да се наложат и не биха загубили тази възможност. Но те работят по 15 часа на ден, смазват се от работа. И в един момент изкараш пари, не си ги изхарчил по никакъв начин, а се чудиш как да си починеш. ”
Проблем в момента е тенденцията за сериозен спад на заплатите дори в София. През 2008 и 2009 година се предлагаха заплати над 1500 лева за квалифицирани кадри. Имаше голямо търсене от страна на работодатели. Кризата обаче стагнира пазара. Въпреки това, понякога е по-изгодно да си в България. Как разсъждават младите според Марияна. „Ако се върна в София и взимам 800 евро, а разходите ми са 250-300 евро, това е ок за мен. Ако в Германия взимам 1500 евро, но имам разход 800 евро, в един момент стандартите се уеднаквяват. Ако работиш на Запад и 40% са основни разходи, наистина е по-добре да се прибереш тук, където все пак си в родината и усещането е по-различно.”
Back2Hometown или Back2Sofiya?
Почти всеки младеж , който се връща, остава в София, коментира основателката на Back2BG. „Абсурдното у нас е , че повечето хора учат в сферата на услугите. Ние имаме една икономика на услугите. Фирмите, които са в тази сфера са концентрирани в столицата. В по-малките градове не е така наситено търсенето. В един момент, ако не си лекар или инженер, се оказва, че в родния си град например ти няма как да се реализираш. Банковият сектор например, е съсредоточен в София. Това е голям проблем за регионалната икономика. Единственият шанс за момента е стимулиране на предприемачеството, за да има повече малки фирми и в малките градове. Четох някакво изследване, че по предприемачество българите сме преди холандците. Безпаричието ни кара да сме изобретателни. Затова трябва да бъде създадено усещането в младите хора, че имат шанс. В България има свръх-вземане на дипломи и свръх-висшисти и няма хора, които реално да работят качествено.”
Според Марияна Хамънова правителството трябва да изясни приоритетите си. Ако иска качествено висше образование и квалифицирани кадри, трябва да се работи в тази насока. Фактите обаче говорят друго - в нощта на 8-ми срещу 9-ти декември, когато висшистите отбелязваха празника си, парламентът прие студентите вече да поемат две трети от издръжката на обучението си държавна поръчка.
Форумът „Кариера в България. Защо не?”
Освен инициативата Back2BG всяка година Марияна и екипът й, организират Форум „Кариера в България. Защо не?”. За четвърта поредна година този месец на 22-ри, ще има среща на работодатели от България и младежи, завършили в чужбина, които искат да изградят кариера тук. „В много случаи, когато някой завършил в чужбина се върне, той има големи очаквания, иска голяма заплата и едва ли не работодателят да постели червен килим. Но реалността е по-различна. Дори да си завършил Харвард , идвайки тук, ти трябва да идеш до някоя институция, да се запознаеш с тукашния модел, защото не си подготвен. Целта на Форум „Кариера в България е да помогне за тази адаптация и сработване между работодател-кандидат. И двете страни трябва направят компромис, за да се сработят.
51% участниците в миналогодишния форум вече са се върнали у нас, през 2008 г. процентът е бил едва 10%. Младежите, които посещават форума и търсят реализация в родината си са предимно от Великобритания, Германия. Австрия, САЩ, Холандия и други.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg