EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Да се въведе категория „неизряден платец”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да се въведе категория „неизряден платец”

mail17:40 | 02.05.2011прегледи 847 коментарикоментари 0


Собственик или обитател в етажната собственост, който не плаща повече от 3 месеца дължимите такси за консумативи и управление на общите части, да се счита за неизряден платец. Това предлага народният представител от "Атака" Николай Пехливанов, който внесе днес в парламента проект за промени преди второто четене на Закона за управление на етажната собственост. Тази поправка, както и останалите предлагани изменения, са резултат от общественото обсъждане, обявено от Пехливанов по закона. Неизрядният платец ще може да бъде лишен от право на глас в Общото събрание до плащане на дължимите суми или разсрочване на плащанията, както и от правото да участва в ръководните органи на етажната собственост до плащане на всички дължими суми, предлага депутатът.

"Мярката може би ще се стори твърде строга за някои, но смятам, че е дошло крайно време да вземем решителни мерки, за да пресечем безхаберието при управлението на етажната собственост. Крайно време е собствениците да разберат, че са отговорни не само за имота до входната си врата, а за цяла сграда. В противен случай страдат изрядните собственици, които не могат да предприемат мерки за подобряване състоянието на сградите. Не съществуват две мнения по въпроса, че сградният фонд у нас е в окаяно състояние, и не можем да чакаме да се случи някой инцидент, за да предприемем категорични действия", коментира Пехливанов.

Домоуправителят, дали той ще бъде професионален или един от съседите, да подлежи на административен и финансов контрол, предлага още депутатът. Всеки, който борави с общи финанси, трябва да е готов да представи пълен отчет за тяхното изразходване, категоричен е Пехливанов. Такава практика вече съществува в Италия и е доказала своята ефективност, посочи той.

"Това, с което се сблъсках по време на обществения дебат по Закона за управление на етажната собственост, мога да обобщя основно в три посоки. Домоуправителите търсят механизъм, който да им помогне да се справят с тези, които не плащат за общите части. Собствениците от своя страна искат гаранции, че домоуправителят няма да ги измами и да злоупотреби с общите финанси. Всички пледират за по-малко бюрокрация, улеснен режим за вземане на решения, достъп и представителност пред обществените институции и доставчиците на комунални услуги. Общото мнение е, че няма повече време за отлагане и трябва да се действа незабавно", коментира още Пехливанов.

 


Тагове: платец, жилища
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg