EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Да окупираш WallStreet, но със стил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да окупираш WallStreet, но със стил

mail09:10 | 17.10.2011прегледи 543 коментарикоментари 0


Протестната вълна срещу банките достигна Европа. Все повече хора проумяват, че са принудени да живеят в една "икономическа система на непсправедливостите" и излизат на улицата. Срещу какво още протестират те? В Ню Йорк млади хора прекарват часове в магазини за дрехи втора употреба в търсене на запазено кожено яке или читави дънки, изглеждащи като нови. Отдавна са забравени времената, когато марковите дрехи от някой скъп магазин бяха всичко - от задължителен дрескод в службата до входен билет за желаното вечерно парти.
Чарът на протеста
И във времената на криза външният вид остава от решаващо значение в Ню Йорк. Доказателство за това са младите хора от протестното движение "Окупирай Уолстрийт". Стилно облечени те се отправят и днес, за да превземат площада "Таймс скуеър". При това не учудва фактът, че поканата за т. нар. "occupation party" е отправена от същите хора, които чрез интернет досега организираха и електронните партита в складовите помещения в Бруклин.
Обаянието на протестите в Америка се прехвърли и на други континенти. В над 80 страни в цял свят се състоят протести. Много от протестите вероятно няма да се окажат чак толкова стилни като тези в Ню Йорк, но със сигурност и те носят част от духа на "окупационните партита" от "Таймс скуеър" и Уолстрийт. А именно - външният вид е по-важен от политическите цели. Последните също не могат да се формулират лесно. Защото много от участниците в протестната вълна, превземаща постепенно и Европа, досега малко са се интересували от политика или пък от механизмите на пазарната икономика. И така докато не гръмна финансовата криза, която извади на показ слабите места на системата.
За капитализма - с любов!
Следвайки призива на движението "Възмутените", което се зароди през пролетта в Испания, днес в големите европейски градове демонстранти излизат на барикадите, за да кажат "не" на капитализма като модел. В Ню Йорк посланието е малко по-различно, което поражда надеждата, че е възможно да има и друга критика на системата - едновременно либерална и пазарноориентирана. Такава критика, която да не забравя, че именно капитализмът бе този, който през последните 20 години избави от мизерия и беднотия толкова много хора, колкото никой преди него в историята на човечеството. Но и критика, която да признава, че сегашната финансова криза разтърсва из основи този успешен модел.
Да, системата излиза извън релси. Това искат да ни кажат демонстрантите от Ню Йорк. И с право. И на всеки, на когото му пука за нея, непременно трябва да стане част от големия дебат за това, как да подобрим тази система./Deutsche Welle


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg