EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гърция:10.3 млрд. евро нов заем + още икономии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция:10.3 млрд. евро нов заем + още икономии

mail06:30 | 25.05.2016прегледи 2096 коментарикоментари 0


Финансовите министри от еврозоната са постигнали съгласие за отпускането на 10,3 милиарда евро от заема за Гърция. „Споразумението е налице“, заявил е френският финансов министър Мишел Сапен след срещата на еврогрупата, която продължи близо 11 часа.
Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че сумата ще бъде отпусната на няколко транша. Той добави, че финансовите министри от еврозоната са съгласували серия от мерки, за да облекчат прогресивно гръцкия дълг. „Еврогрупата се споразумя за пакет от мерки за дълга, които ще бъдат приложени постепенно“, заяви председателят на еврогрупата. Той определи събитието като важен момент в дългата гръцка програма след кризата в доверието между Атина и кредиторите през миналото лято. Сапен допълни, че споразумението представлява проява на доверие към Гърция.
След обявяването на тази новина ръководителят на мисията на МВФ в Гърция Поул Томсен оповести, че институцията ще се включи в третия помощен план за Атина, който бе договорен между европейските кредитори и Гърция през юли 2015 година. „МВФ ще участва в програмата, при условие че мерките за облекчаване на гръцкия дълг го направят изплатим“, заявил е Томсен. МВФ обвързваше участието си в програмата именно с облекчаването на дълга, срещу което пък Германия се противопоставяше.

Преди срещата в Брюксел гръцкият парламент одобри допълнителни радикални мерки за икономии, които ще позволят на страната да получи от международните кредитори поредния транш от 5,4 милиарда евро. Приетият пакет от закони предвижда икономия от 1,8 млрд. евро, като се увеличават много данъци и такси.

Реформите предвиждат увеличаване на ДДС с 1 процентен пункт на 24% (най-високият в еврозоната), вдигане на акцизите върху горивата, алкохола и тютюна, разширяване на данъка върху недвижимото имущество, либерализиране на продажбата на необслужвани банкови кредити и уточняване на детайлите по създаването на нов приватизационен фонд, в който ще влязат повечето от държавните предприятия. Планира се и обсъждане на по-строги мерки, които ще влязат в сила само ако Атина не успее да изпълни фискалните си цели.
Приемането на пакета преди срещата на Еврогрупата на 24 май бе необходимо условие за довършване на оценката на международните кредитори, което ще позволи отблокирането на следващия транш от спасителния заем. Той е необходим на Гърция за погасяване на заеми и лихви по кредити с падеж през юли.
Преговорите между Атина и нейните кредитори – Европейския механизъм за стабилност, ЕК, ЕЦБ и МВФ – вече няколко месеца са в застой. Забавянето се дължи главно на разногласия между ЕС и МВФ относно прогреса на Гърция и устойчивостта на дълга й. Според МВФ без облекчаване на дълга или други допълнителни мерки страната няма как да изпълни поставената цел за първичен излишък от 3.5% от брутния вътрешен продукт през 2018 г.

Европейските кредитори трябва да предоставят на Гърция облекчаване на дълга „без каквито и да е условия“. Това пише в разпространения доклад на МВФ по предварителния анализ на приемливото равнище на гръцкия дълг, предаде ТАСС. „Предоставянето на облекчение на задълженията без каквито и да е условия има решаващо значение за осигуряването на силен и надежден сигнал на пазаритеза привързаността на кредиторите за осигурят приемливо равнище на задълженията, което само по себе си ще способства понижаването на стойността на финансирането на пазара“, пише в документа.
Според препоръките на МВФ на Гърция трябва да се предостави възможността за отсрочка на изплащанията към европейските кредитори. Специалистите от Фонда предполагат, че примерно към 2020 г. дългът на страната ще съставя 174% от нейния БВП, а към 2022 г. Финансовите министри на еврозоната са склонни да опростят част от дълга на Атина, ако тя изпълни всички реформи, заложени в условията за третия спасителен заем.

 

 

 

 


Тагове: ДДС, икономии
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg