EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция ще притежава газ в Чирен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция ще притежава газ в Чирен

mail16:15 | 08.11.2022прегледи 736 коментарикоментари 0


България и Гърция са близо до подписване на Меморандум за разбирателство, според който София ще поддържа стратегически резерви на природен газ от името на Атина в съоръжения в Чирен, където гръцката държавна газова компания (DEPA) има инсталирани количества, равняващи се на 400 000 мегаватчаса, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Това е част от по-нататъшното сътрудничество между двете страни по въпросите за осигуряване на достатъчно количество енергия за зимния сезон, които са били обсъдени от гръцкия министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас и българската делегация, начело с вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, отбелязва "Катимерини".

Гърция не разполага с други места за съхранение на газ, освен в Ревитуса, поради което тя трябва да поддържа стратегическия си резерв в друга държава от ЕС. В този контекст Гърция има подписан Меморандум за разбирателство с Италия, където гръцките дружества вносители са започнали да съхраняват газ, и се очаква да бъде подписан и Меморандум за разбирателство с България, пише "Катимерини".

Според информацията планът е количествата, които гръцките компании ще съхраняват в България, да бъдат компенсирани с количества азерски газ или втечнен природен газ, предназначени за България. С други думи, Гърция ще има възможността да задържи съответните количества, вместо да чака да бъдат прехвърляни от България, като по този начин ще може да ги използва във всеки един момент.

Планът за действие на Регулаторните органи по енергетика призовава дружествата вносители на газ да поддържат наличност от 1 ноември 2022 г. до 21 март 2023 г. в Италия или в друга държава от ЕС, като пазарната цена не трябва да е по-висока от договорената с Италия. Общият размер на резервите трябва да бъде еквивалентен на 1,14 тераватчаса.

България разчита на сътрудничество с Гърция за снабдяването с газ, тъй като това ще бъде първата зима без руски природен газ, откакто през април 2022 г. Русия прекрати доставките, които покриваха почти 100 процента от годишното потребление в размер от 33 тераватчаса, отбелязва "Катимерини".

В периода след април, и особено след пускането в експлоатация на интерконектора между Гърция и България, Гърция се превърна в ключов доставчик на природен газ за българския пазар, посочва гръцкото издание.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg