EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция търси заем от Китай?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция търси заем от Китай?

mail11:15 | 27.01.2010прегледи 485 коментарикоментари 0


По стъпките на Марко Поло и по пътя на коприната тръгва финансовият министър Георгиос Папаконстантину, за да търси заеми и да покрие огромните дългове на държавата", съобщаваднес гръцкият в. "Хора".
"Кабинетът Папандреу залага на коза с емитираните държавни облигации и смята да ги пласира на Китай, за да парира оказвания върху Гърция натиск от страна на пазарите", допълва в. "Имерисия", като се позовава на "Файненшъл таймс".
Според британския вестник засега Пекин не се е договарял с Атина да купи гръцки държавни облигации, но все пак китайската страна искала в замяна дивиденти от Гърция, свързани с желанието на Китай за по-силно проникване в Европейския съюз.
В. "Нафтемборики" твърди, че финансовото министерство на Гърция разработвало планове за емитиране на десетгодишни облигации още през февруари, а също и правело опити за отваряне към пазарите на САЩ и Китай.
Намеренията били продиктувани от оживлението, възникнало след емитираните от държавата петгодишни държавни облигации, които са били продадени за 8 милиарда евро срещу щедри условия за инвеститорите, пише вестникът. 
Доходността по петгодишните ценни книжа е 6,2 процента, което е с 0,3 процентни пункта повече от доходността по предишни аналогични облигации. Инвеститорите са
подали заявки за покупка на облигации за 25 млрд. евро, към които е бил  проявено голям инвеститорски интерес от страна на чуждите банки.

 

Снимка: AP


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg