EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция търси газ до Крит и Пелопонес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция търси газ до Крит и Пелопонес

mail13:45 | 10.11.2022прегледи 1008 коментарикоментари 0


Сеизмологични проучвания за природен газ югозападно от Крит и Пелопонес ще започнат в следващите дни, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за телевизионния канал АНТ1, цитирано от „Катимерини“.

Американската компания „Ексън мобил“ (ExxonMobil) и Гръцката компания за управление на въглеводородите са в оперативна готовност да започнат проучванията, като се очаква да бъде издаден съответен навигационен телекс (НАВТЕКС), което може да се случи дори в следващите 48 часа, става ясно от интервюто.

Към мястото на проучванията ще отплава корабът „Санко Суифт“ (Sanco Swift), който е нает от норвежка фирма за геофизични изследвания и в момента се намира в пристанището Кали Лименес на остров Крит.

„Страната ни – независимо от ангажимента си към бързия зелен преход – трябва да проучи в този момент възможността за добив на природен газ, който ще допринесе не само за нашата енергийна сигурност, но и за енергийната сигурност на Европа“, каза Мицотакис.

Гръцкият премиер коментира и позицията на Турция и подписания наскоро турско-либийски меморандум за съвместни проучвания за въглеводороди, който според Гърция нарушава суверенните й права в Средиземно море. Мицотакис каза, че Гърция ще направи постъпки пред Либия за разграничаване на изключителните икономически зони на двете страни, „защото Гърция и Либия имат брегове, които се намират един срещу друг“. „Естественият ни събеседник е Либия. И бихме могли да проучим възможността да експлоатираме съвместно въглеводородите, които се намират в зоната между Гърция и Либия. Но това предполага окончателното завършване на разграничаването, едно окончателно споразумение“, каза Мицотакис.

Според фактори, запознати с геополитическата ситуация, това предложение дава перспектива на Либия за разговори за експлоатация на находищата в района между двете страни в рамките на международното право и със силното участие на американския фактор, пише вестникът.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg