EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция търси алтернативи за газ до Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция търси алтернативи за газ до Европа

mail15:50 | 28.03.2012прегледи 417 коментарикоментари 0


Гърция обсъжда със САЩ алтернативни варианти за пренос на природен газ от каспийския регион и Русия до Европа, стана ясно след срещата в Атина на гръцкия външен министър Ставрос Димас със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар, предаде ИТАР-ТАСС. В съобщение за срещата се казва, че основните теми на разговорите са били последните събития, свързани с износа на ирански петрол, плановете за строителството на тръбопроводи за доставки на енерго ресурси и промяната в енергийната карта за експлоатацията на значителните запаси на природен газ в Източното Средиземноморие. Външният министър Ставрос Димас е изразил задоволство от това, че Гърция е изключена от действието на санкциите от страна на САЩ по отношение на вноса на ирански петрол.
На срещата са били разисквани различни алтернативни варианти за пренос на природен газ от каспийския район и Русия до Европа, в които географското положение на Гърция има определено значение, обяви гръцкото външно министерство, без да уточни какви конкретни проекти са били обсъждани. Димас казал на Морнингстар, че "откритите газови находища в източната част на Средиземно море дават големи възможности за доставка на ценни алтернативни енергоизточници и за определяне на дестинациите за доставка на горива, в реализацията на които Гърция играе важна роля". Гърция подкрепя проекта за строежа на газопровода Южен поток, а също така се изказва и в подкрепа на газопроводния проект през Турция, Гърция и Италия, като го счита за добър вариант за доставка на азербайджански газ в Европа.
В същото време Израел и Кипър обявиха, че са открили в своите шелфове огромни запаси на природен газ, което по мнение на експерти ще даде възможност на двете страни да обезпечат не само своите енергийни нужди за десетилетия напред, но и да се превърнат в износители на синьо гориво. Гърция смята да изгради газопровод с Кипър по дъното на морето, а също и да свърже енергосистемите на двете страни. Гръцката държавна газова компания ДЕПА проучва възможността за прокарване на газопровода от Кипър до о-в Крит, а оттам до полуостров Пелопонес.

 


Тагове: газ, Европа, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg