EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция съсипана заради грешна нагласа?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция съсипана заради грешна нагласа?

mail16:00 | 16.06.2011прегледи 958 коментарикоментари 0


„Гърция се оказа неподготвена за настоящата криза, тъй като години наред бе обгрижвана от ЕС. Така че, ние сме изправени пред последици, за които отговорност носи не само Гърция”. Това се казва в писмо на президента на Гръцката федерация на предприятията (SEV) Димитрис Даскалопулос до членовете на Съвета на председателите на BUSINESSEUROPE. Според ръководителя на най-голямата гръцка бизнес организация, „европейските държави трябва да се отърват от стерилния национален егоизъм и да се придвижат единни напред чрез задълбочени структурни реформи на европейските институции”. В писмото на Димитрис Даскалопулос се посочват основните тревоги на Гърция, а именно дълбоката икономическа, политическа и социална криза. Според него до днешната ситуация се стигна, заради грешни нагласи и поведения. Гърция е предприела значителни стъпки за справяне с проблема, а нито една държава в съвременната икономика не е успяла да намали бюджетния дефицит с над 5% от БВП само за една година.
Друг проблем според президента на гръцката федерация на предприятията е фактът, че програма на правителството не беше съпроводена от по-широки реформи на разточителните публични разходи или от интензивна приватизация, а това забавяне принуди гръцкото правителство да прибегне до нови агресивни данъчни промени, които доведоха до социални протести. По-драстични реформи според Даскалопулос, няма да доведат до незабавни резултати. Необходима е промяна в съзнанието на гражданите за да бъдат възприети промените. Социалните реакции в Гърция, не се различават от реакциите в други европейски страни, където реформите не са толкова мащабни и не водят до толкова висока социална цена, смята Даскалопулос. Гърците твърдо се стремят да останат равноправни членове на ЕС и Еврозоната – те ще се борят да останат част от европейския проект, въпреки съпротивата. Ние сме наясно, че Европа е единствената жизнеспособна национална перспектива.
Успехът на Гърция зависи от помощта на МВФ и нашите партньори, а фактът, че проблемите на Гърция заплашват да провалят Еврозоната, е само симптом за по-дълбоки политически и институционални проблеми на ЕС, смята икономистът.

 


Тагове: Гърция, дълг, МВФ, ЕЦБ, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg