EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция със законопроект за т.нар. „затворени професии”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция със законопроект за т.нар. „затворени професии”

mail10:20 | 20.01.2011прегледи 846 коментарикоментари 0


Гръцкото правителство прие законопроект, който премахва ограниченията за достъп до десетки "затворени професии". Проектът е в рамките на поетите от кабинета
ангажименти пред ЕС и МВФ във връзка с подписания с тези институции меморандум за отпусканите на страната спасителни заеми за преодоляване на кризата, съобщават гръцките медии.
Документът дава възможност за либерализация на около 140 т.нар. затворени професии, чиито лицензи от години не са подменяни. Тези лицензи се предават по наследство от родители на деца или негласно се препродават на други лица при излизане в пенсия.
Правителството смята, че разширяването на кръга от лицата, които могат да получат разрешения за различни дейности ще направи услугите на тези категории работещи по-достъпни, ще намали бюрокрацията и ще направи икономиката по-конкурентна.
Заканопроектът, който предстои да влезе в парламента, касае адвокати, нотариуси, фармацевти, инженери, архитекти, строители, шофьори и други категории. Искането за
него се съдържа в меморандума, подписан от Гърция с ЕС и МВФ за предоставяне на кредитната програма на страната на обща стойност 110 млрд. евро.
Според експерти либерализацията на "затворените професии" ще позволи да бъдат открити нови работни места и ще увеличи БВП на страната.
Премиерът Папандреу нарече проекта "историческа промяна", като подчерта, че промените в него се подкрепят от голяма част от гръцката общественост.
От вчера тридневни стачки в знак на протест срещу проекта обявиха адвокати и фармацевти.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg