EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция сигурна в четвъртия транш от ЕС и МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция сигурна в четвъртия транш от ЕС и МВФ

mail13:40 | 07.02.2011прегледи 579 коментарикоментари 0


Гърция е сигурна, че е постигнала достатъчен напредък, за да получи тази седмица зелена светлина за отпускането на четвъртия транш в размер на 15 млрд. евро от заемите от ЕС и МВФ на обща стойност 110 млрд. евро. Това е заявил представител на правителството в Атина, цитиран от в. "Вима".
Траншът е осигурен, казал, източникът, пожелал анонимност.
Ръководни представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд от днес са в Атина, за да проверяват изпълнението на мерките, предприети от правителството за намаляване на бюджетния дефицит и на държавния дълг на Гърция.
Първоначалните резултати от работата на техническия екип на трите институции или на така наречената "тройка" показаха, че дефицитът на Гърция за 2010 г. ще бъде в общи линии на същото ниво, каквото инспекторите са констатирали през миналия ноември, и ще възлиза на 9,6 на сто от БВП срещу първоначално заложена цел от около 8 на сто.
Очаква се тази седмица Гърция да бъде подложена на още по-голям натиск от "тройката" във връзка с извършваните от правителството реформи, за да бъдат икономисани повече средства през периода 2012-2014 г. и за да може да бъдат компенсирани закъсненията, констатирани през миналата година.
Очакваме експертите на "тройката" да поискат от нас да ускорим приватизацията и основните реформи, казал още правителственият източник.
В. "Вима" пише, че инспекторите щели да поискат от правителството в Атина още рестрикции, за да може за 36 месеца да бъдат икономисани 12,5 млрд. евро.
Експертите от "тройката" ще проверяват как се изпълнява меморандума с ЕС и МВФ, като вниманието им ще бъде насочено към мерките за разширяване на данъчната основа и за премахване на разхищенията в здравеопазването, държавните предприятия и данъчната администрация.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg