EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция се пазари за 100 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция се пазари за 100 млрд. евро

mail12:04 | 16.04.2010прегледи 691 коментарикоментари 0


Гърция ще се пазари за 100 млрд. евро срещу новите мерки, които се очаква да й бъдат наложени от ЕС и Международният валутен фонд /МВФ/ в рамките на поисканото от нея обсъждане на програма за финансова подкрепа, въз основа на която тя би могла да получи заеми от тях, пише в. "Имерисия". 
Представител на еврокомисаря Оли Рен казал, че писмото, изпратено вчера от гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантину до Оли Рен, до шефа на МВФ Строс - Кан и до президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, не съдържа искане за активиране на европейския помощен механизъм, а само искане за обсъждане на многогодишна програма за  подкрепа.
Самият механизъм, който бе одобрен от финансовите министри на еврозоната, предвижда на Гърция да бъдат отпуснати заеми при нужда от ЕС и МВФ в размер на 45 млрд. евро /30 млрд. от ЕС и до 15 млрд. от фонда/. Гръцките вестници пишат днес, че
страната е на крачка от задействане на този механизъм, въпреки че Гърция досега заявяваше, че няма да прибегне до него и че сама ще се справи с дълговата криза.            
Същият представител на Оли Рен пояснил, че писмото на гръцкия финансов министър е било необходимо, за да може и МВФ да участва в консултации с Европейската централна банка, Комисията и Гърция за изготвяне на многогодишна програма за финансово обезпечаване на страната.  
Източник от Комисията казал, че писмото де факто било адресирано само до МВФ, тъй като фондът разполагал с процедури за вземане на решение за финансиране на дадена страна, отправила искане за това.
Тази програма би могла да бъде подкрепена финансово от страните в еврозоната и МВФ, ако гръцките власти отправят искане за такава помощ, се отбелязва в писмото. 
Във връзка с изготвянето на такава програма, която се предполага, че ще бъде с тригодишен срок, в понеделник за консултации в Атина пристигат екипи на Комисията, ЕЦБ и МВФ.
Наблюдатели в Атина смятат, че консултациите с тях ще се водят от нула и че програмата, въз основа на която ще бъдат отпуснати заеми на Гърция, ще бъде съпроводена с тежки рестриктивни мерки, като орязване на заплати и пенсии,
съкращения в държавния сектор, реформи в пенсионната система и пазара на труда, приватизацията, вдигане на данъци и акцизи и други.      
    

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg