EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Гърция се измъкна от дългата рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция се измъкна от дългата рецесия

mail18:10 | 07.03.2018прегледи 4171 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт на Гърция се повиши през Q4 на 2017 година с 0,1% спрямо третото тримесечие, когато нарасна с 0,4 на сто, показват данни на официалната статистика Elstat. Това представлява експанзия на гръцката икономика за четвъртото поредно тримесечие в рамките на изминалата година, възстановявайки се постепенно от дългата рецесия, започнала от 2008-а година насам, при която БВП се сви с над 25%, а безработицата достигна близо 28%.

На годишна база БВП на Гърция нарасна през последното тримесечие на миналата година с 1,9% след повишение с 1,4% през трите месеца до края на септември, показват данните на Elstat.

Въз основна на предварителна оценка на гръцката статистика, икономиката на страната се разшири в рамките на цялата изминала година с 1,4%, като това представлява малко по-слаб растеж от прогнозите на властите в Атина и на ЕК за експанзия от 1,6 на сто. ЕК очаква ускоряване на гръцкия икономически растеж с 2,5% през тази година и с нови 2,5% през 2019-а година.

 Агенция Ройтерс цитира икономиста Никос Магинас от Националната банка на Гърция, според който дълготрайните капиталови инвестиции са били основен двигател за икономическия растеж през последното тримесечие на миналата година на фона на избледняване на иначе силния туризъм, което обаче е нещо нормално за този период от годината. Той отбеляза, че брутното капиталообразуване е нараснало в края на 2017-а година с цели 27,8% спрямо третото тримесечие.

В същото време данните на Elsatat показват, че нетният експорт е оказал негативно влияние върху БВП през четвъртото тримесечие, тъй като износът се е свил с 2,3%, докато вносът е нараснал с 1,7 на сто. Частното потребление пък се е свило за посочения период с 0,4 на сто, което показва, че финансовото състояние на гръцките домакинства е все още доста нестабилно.

 

 

 

 


Тагове: Гърция, рецесия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg