EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гърция с трета програма след 18-ти август?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция с трета програма след 18-ти август?

mail12:06 | 05.08.2015прегледи 1668 коментарикоментари 0


Гърция и кредиторите се споразумяха за основни пенсионни реформи, които предвиждат премахване на ранното пенсиониране и повишаване на възръстта за пенсия. Те трябва да се извършат до края на месец октомври. Представителите на кредиторите се срещнаха с министъра на труда Георгиос Кантрундалос. След преговорите той не уточни, дали възръстта за пенсиониране се променя на 67 години, както настояват кредиторите. Ясно е обаче, че новите пенсионни реформи няма да засегнат  хората, получили право да се пенсионират до края на месец юни т.г. На базата на постигнатото съгласие се очаква Гърция да подпише окончателното споразумение с международните кредитори за трета спасителна програма до 18-и август, като изготвянето на самото споразумение ще започне в сряда, заяви говорителката на правителството Олга Геровасили, цитирана от агенция Ройтерс.

Очаква се по план кредиторите на Атина да проведат срещи с министрите на финансите и на икономиката, за да обсъдят процесите на приватизация и на рекапитализация на гръцките банки.

Агенция "Блумбърг" цитира официален представител на Централната банка на Гърция, пожелал анонимност, да посочва, че след отварянето на гръцките банки на 20-и юли се наблюдава позитивна тенденция на връщане на депозитите във финансовата система на страната. Според него, след края на принудителната четириседмична банкова ваканция нетният размер на депозитите в гръцките банки се е увеличил с около 1 млрд. евро. Той също така каза, че властите в Атина са си постави за цел процесът по рекапитализация на банките в страната да бъде факт до средата на месец декември, след като банковият "стрес тест" приключи до края на октомври.

Източникът на "Блумбърг" е подчертал, че вложителите няма да участват в спасяването на банките и че в тази връзка няма да бъде наложен данък върху техните депозити, надвишаващи гарантираните 100 хиляди евро. Според него настоящи акционери в банковата система на страната са изразили интерес за участие в предстоящите капиталови инжекции, като в момента се уточняват детайлите. Той също така отбеляза, че ако частните инвеститори не вземат участие в банковата рекапитализация, този процес може да приключи дори до края на ноември. Той също така смята, че контролът върху движението на капитала ще бъде премахнат до края на годината след успешно приключване на процеса по банковата рекапитализация.

По-късно ЕК разпространи следното съобщение. "Успехът на преговорите в Гърция и кредиторите позволяват на страната да получи първия транш от третата програма за помощ на Атина до 20 август, когато страната трябва да се разплати с ЕЦБ. Това заяви говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.
"Споразумението е възможно, за да се осигури първия транш от помощта за Атина до 20 август, когато тя трябва да направи плащане към ЕЦБ", заяви говорителката. От 5 август Гърция ще започне подробна работа върху текста на споразумението с кредиторите по третата програма за 86 млрд. евро.
 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886