EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция с 1500 евро СРЗ в края на 2027

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция с 1500 евро СРЗ в края на 2027

mail09:45 | 13.10.2023прегледи 463 коментарикоментари 0


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че повишаването на гръцката средна заплата до 1500 евро е постижима цел в края на 4-годишния му мандат, който приключва през 2027 г., предаде агенция АНА-МПА.

„Основната цел на нашето правителство остава високият качествен растеж, който ще надхвърли средния за Европа“, посочи министър-председателят по време на общото събрание на гръцката Асоциация на предприятията и индустриите (SEV).

По думите му „растежът не трябва да има само чисто фискални характеристики, които се определят от официалните статистически данни“, а „трябва и да създава качествени работни места“ и „да доближава гръцките заплати до европейските“. В този контекст той определи целта за средна заплата от 1500 евро в края на мандата му като постижима.

Мицотакис уточни, че в плана за растеж следва да е поставен най-голям приоритет върху „концепцията за устойчивост и зелен преход“ – за справяне с „предизвикателствата на изменението на климата“. Премиерът посочи, че страната се нуждае от повече фотоволтаични и вятърни паркове, но подчерта, че „само те не са достатъчни, ако не решим въпроса за съхранението на енергията“.

„Страната може да се превърне в износител на енергия през следващите пет години“, заяви министър-председателят.

Мицотакис обърна внимание също и че не бива да се пренебрегват „колосалните промени в света на изкуствения интелект – следващата фаза на цифровото надграждане, която променя всичко в начина, по който възприемаме връзката си с технологиите“.

По отношение на въпроса за работната сила премиерът подчерта, че безработицата бързо намалява и обърна специално внимание на политиките за приобщаване.

Растежът „трябва да има и практически характеристики на социална справедливост, така че социалните неравенства да не се задълбочават, а да намаляват въз основа на всички показатели, които използваме за измерване на този проблем, с който се сблъскват всички развити страни“, каза министър-председателят. Той отбеляза, че това ще стане, без да се допускат грешките от миналото.

„Предстои ни много работа в съдебната система, тя е централно рамо на реформата за следващите четири години“, заяви в допълнение Мицотакис.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161