EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Гърция ратифицира газовата връзка с България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция ратифицира газовата връзка с България

mail19:25 | 26.01.2021прегледи 836 коментарикоментари 0


Гръцкият парламент ратифицира днес споразумението за сътрудничество между Гърция и България по проекта за междусистемната газова връзка между двете страни, съобщава АНА-МПА.
Споразумението беше гласувано в рамките на проектозакон, включващ и договора за учредяване на Източносредиземноморския газов форум (EMGF) - международна организация, включваща Гърция, Кипър, Египет, Израел, Италия, Йордания и Палестина.
В подкрепа на проектозакона гласуваха управляващата партия Нова демокрация, основната опозиционна формация СИРИЗА и Движение за промяна. Против гласуваха Гръцката комунистическа партия и партия МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис.
Споразумението между Гърция и България за газовия интерконектор (IGB) включва взаимни ангажименти за строежа на газопровод и за транспортиране на газ, след като проектът бъде завършен. Включени са също аспекти, свързани с данъчния статут на проекта и разпределението на печалбата.
Газопроводът IGB свързва гръцката газопреносна система в района на Комотини, Северна Гърция, и българската газопреносна система в района на Стара Загора. Проектът е завършен на 52 процента и се очаква да бъде готов до края на 2021 г., заяви гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.
Източносредиземноморският газов форум е енергиен алианс между Гърция, Кипър, Египет, Израел, Италия, Йордания и Палестина, основан като международна организация през януари 2020 г./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820