EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция разпродава енергийни и газови мощности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция разпродава енергийни и газови мощности

mail09:35 | 09.05.2017прегледи 794 коментарикоментари 0


Гърция ще разпродава енергийни и газови мощности в рамките на споразумението, което бе подписано от правителството с международните кредитори за отпускане на следващия транш от заемите за страната, съобщава изданието Нюз.ин.

Споразумението предвижда да бъдат продадени 40 на сто от лигнитните централи на Националната електрическа компания ДЕИ. Приватизацията цели ограничаване на монополния достъп на компанията до този вид гориво и либерализация на пазара за електричество.

В момента делът на ДЕИ в гръцката енергетика е 90 процента. Кредиторите на Гърция искат Атина да продаде лигнитните централи, след като и Европейският съд постанови през 2016 г., че ДЕИ злоупотребява с доминиращо положение на пазара за въглища.

Очаква се до ноември гръцките власти да проверят инвестиционния интерес към приватизацията на лигнитните мощности и мини, а до юни 2018 г. да приключи и продажбата на централите на твърдо гориво.

В сферата на природния газ се предвижда до септември да бъде представена пътна карта за либерализиране на газовия пазар.

За газопреносния оператор ДЕСФА е набелязана процедура за приватизация на 66 на сто от компанията, а останалите 34 на сто ще бъдат запазени за гръцката държава.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg