EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция разменя облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция разменя облигации

mail17:00 | 28.07.2011прегледи 517 коментарикоментари 0


В Гърция днес започнаха обсъжданията на деликатната процедура за доброволна размяна на гръцки държавни облигации, държани от частните банки в страната, съобщи министърът на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от Франс прес.
"Тази сутрин прилагането на решенията от срещата на върха на еврозоната започна, началото на дискусиите бе много окуражаващо", посочи Венизелос в реч пред икономическата комисия на гръцкия парламент. "Искаме операцията да започне незабавно и да продължи възможно най-кратко", допълни министърът. Доброволната размяна на облигации, за която решение бе взето на срещата върха на еврозоната на 21 юли в Брюксел, включва банки и пенсионни фондове, членуващи в Института по международни финанси (ИМФ) с централа във Вашингтон. ИМФ, обединяващ над 400 финансови институции от близо 70 държави, от които четири гръцки, очаква частният сектор да допринесе за плана в подкрепа на Гърция с 54 милиарда евро за три години и със 135 милиарда евро за десет години.
Тази процедура ще доведе до загуба от 21 процента за частните кредитори - една от мерките, взети в Брюксел, за да бъде облекчено дълговото бреме на Гърция, достигащо в момента 350 милиарда евро или над 150 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Венизелос днес се срещна с експерти от ИМФ, пристигнали в Атина, за да обсъдят темата в централа на гръцката агенция за управление на държавния дълг (PDMA). Директорът на агенцията Петрос Христодулу и представители на банките съветници - BNP Paribas), Deutsche Bank и HSBC, които вчера бяха определени от гръцкото правителство за гаранти в схемата - присъстваха на дискусииите, според съобщение на финансовото министерство.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg