EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция продава железници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция продава железници

mail10:11 | 21.07.2010прегледи 830 коментарикоментари 0


Атина чака от Европейската комисия да даде "зелена светлина" във връзка с оздравителен план на правителството, предвиждащ преминаването в частни ръце на затъналата в дългове компания на гръцките железници ОСЕ, съобщава днес гръцкият в. "Катимерини".      
Гръцката държава смята да продаде 49 на сто от филиала на компанията ОСЕ, ТРЕНОСЕ, занимаващ се с пътнически и товарни превози,  чийто дългове се изчисляват на 600 млн. евро.
Продажбата е заложена в приватизационната програма на правителството, която е част от плана за строги икономии, съгласуван от Гърция с МВФ и ЕС, в замяна на който
страната трябва да получи 110 млрд. евро под формата на заеми за преодоляване на финансовата криза. 
Загубите на гръцките железници възлизат на 10 милиарда евро.
Всички вестници информират, че в следващите дни ще заседава приватизационната комисия, която ще обсъди предложението на частната Пиреос банк за придобиване на дялове от държавните АТЕБанк /Аграрната банка/ и Пост банк /Пощенската каса/. 
Смята се, че окончателните решения на комисията ще определят и по-нататъшните действия на кабинета в банковия сектор, където според печата се готвели сделки за сливания и продажби на банки. 
По този повод в. "Ники" твърди, че Брюксел  е поискал обяснения от финансовия министър дали е законно предложението на Пиреос банк за покупката на двете държавни банки. Вестникът коментира, че това искане на  Европейската комисия блокирало плановете на Пиреос банк, тъй като не можели  да бъдат предприети никакви действия от страна на банката и държавата, докато Брюксел не се произнесе.   



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg