EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция предпочита директно кредитиране пред помощ от МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция предпочита директно кредитиране пред помощ от МВФ

mail12:22 | 22.03.2010прегледи 596 коментарикоментари 0


Икономическият екип на кабинета Папандреу е по-склонен да се обърне към пазарите за директно кредитиране, отколкото да прибегне до  Международния валутен фонд /МВФ/, за да изведе Гърция от тежката финансова криза, пише в. "Та неа".
Изданието коментира, че това било завой на кабинета и обратът ставал в момент, когато наближава решителната сесия на Европейския съвет на 25 март, на която ще се търси решение на проблема с гръцката криза.
Правителството в Атина смята, че на сесията на върха на ЕС на 25-26 март ще е доста трудно да не се стигне до решение във връзка с гръцката криза, след като за такова е
призовал и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. 
Предполага се, че решението ще се отнася до създаването на механизъм в подкрепа на Гърция, който обаче щял да бъде активиран само в случай, че Гърция се окаже безсилна да извършва плащанията си.
Правителствени източници в Атина прогнозират, че решението по всяка вероятност ще бъде възложено на Еврокомисията, за да изготви детайлите на механизма, който ще
основава на двустранно кредитиране от държавите на еврозоната.
В тази насока е възможно да бъдат използвани също и финансов ресурс от МВФ, ако такъв е необходим.        
Кабинетът Папандреу е на мнение, че подобно решение би могло да подейства позитивно, да спре съществуващата несигурност и да помогне за падане на лихвите. 
Високопоставен източник казал, че ако се наложи, икономическият екип на правителството ще прибегне до пазарите за заем, а не до МВФ.
Фондът обаче стои в дневния ред на екипа в Атина като крайно решение, но само при нужда. Първият транш от такъв заем е възможен до дойде към края на април. 
Общите задължения на Гърция за април и май възлизат на 22 млрд. евро. На практика обаче тази сума може да се окаже по-малка и част от нея да бъде покрита от гръцката държава, без да се прибягва до заем.     

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg