EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция предпази банките на Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция предпази банките на Франция

mail15:10 | 15.06.2011прегледи 642 коментарикоментари 0


Френският министър по европейските въпроси Лоран Вокие не отдаде голямо значение на изразеното от международната рейтингова агенция Moody's намерение да понижи оценката на три големи френски банки - BNP Paribas, Sociеtе Gеnеrale и Crеdit Agricole - заради рисковете, поети с гръцкия държавен дълг и дълговете на частния сектор, предаде Франс прес. "Френските банки са изложени в Гърция на рискове, свързани с гръцката икономика, те са напълно публични, така че няма абсолютно нищо скрито и впрочем френският банков сектор е по-малко изложен на рискове от германския банков сектор, например", изтъкна Лоран Вокие пред радио "Франс енфо". По данни на Банката за международни плащания от 6 юни германските банки са държали към края на 2010 година гръцки държавни облигации на стойност 22,6 милиарда долара (15,3 милиарда евро), а френските банки - за 15 милиарда долара (10,5 милиарда евро).
В началото на юни Moody's понижи рейтинга на гърция с три степени и посочи, че възнамерява да го понижи още повече, позовавайки се на "увеличение на опасността Гърция да не успее да стабилизира дълговото си състояние без преструктуриране на дълга". Moody's днес обяви, че е възможно да понижи и оценката на френско-белгийската банка Dexia.
Без да изключва евентуална неплатежоспособност на Гърция, агенцията ще изчисли по-специално "потенциалното разминаване, което може да възникне между обявяване на неплатежоспособност или преструктуриране (на гръцкия дълг) и сегашните оценки" на френските банки. Moody's отбеляза, че проверката не би трябвало да доведе до понижаване с повече от една степен на оценките на Бе Ен Пе
Париба и на Креди агрикол. Дългосрочният рейтинг на Креди агрикол в момента е Аа1, втората най-висока оценка на Moody's, а при Бе Ен Пе Париба той е с една степен по-нисък, Аа2. Рейтингът на Сосиете женерал обаче може да бъде понижен с две степени, ако проверката включи и преоценка на т. нар. системична подкрепа - тоест, помощта, която биха могли да отпуснат държавните власти в случай на тежка криза.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg