EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция преговаря с МВФ&МВФ отрича

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция преговаря с МВФ&МВФ отрича

mail16:16 | 04.02.2015прегледи 2117 коментарикоментари 0


Гърция е започнала преговори с МВФ за размяна (суап) на суверенния й дълг с облигации, обвързани с растежа, заяви новият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за италианския в. "Република", цитирано от Ройтерс. Новото гръцко правителство се опитва да преструктурира държавния дълг на страната, след като получи 240 милиарда евро (275 милиарда долара) спасителен заем след 2010 година, когато дълговата криза в еврозоната тласна икономиката й близо до колапс, отбелязва Ройтерс.

МВФ заяви днес, че не е имал никакви разговори с Гърция по предоговаряне на дълга, който страната дължи на институцията - един от кредиторите в тройката (ЕС, Европейска централна банка, МВФ), предадоха Ройтерс и Франс прес. Има приета рамка за дълга в сегашната спасителна програма и няма преговори за промяна на тази рамка, посочи говорителка на фонда в отговор на твърденията на Атина, че предлага на МВФ размяна на облигации.

Правителството на радикалната левица на премиера Алексис Ципрас, избрано миналия месец с предизборното обещание да отхвърли спасителната програма, предлага размяна на гръцки облигации, държани от Европейската централна банка (ЕЦБ) и отделни държави срещу дългови книжа, обвързани с растежа или безсрочни облигации.
Планът беше приет скептично от представители на еврозоната вчера, след като Ципрас потърси подкрепа за предложенията си в Европа.
Новият финансов министър посочва пред в. "Република", че същата сделка е била предложена и на МВФ. Варуфакис изтъква, че дългът ще бъде разделен на части, като на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се плаща "изцяло и до крайния срок".
"Предлагаме да заменим другите траншове, на МВФ и на други страни, с нови облигации при пазарни лихви, които са много ниски в момента, с клауза: ще започнем цялостно погасяване едва след началото на солиден растеж в Гърция от най-малко 3-3,5%", отбелязва министърът.
Варуфакис, цитиран от ТАСС, уточнява, че предложението предвижда трансформиране в безсрочни облигации на дълга към тройката кредитори (ЕК, ЕЦБ, МВФ), нараснал от 240 милиарда евро на 280 милиарда евро с лихвите (които след дълги преговори бяха намалени от 5 на 2%).
Гърция е започнала преговори с представители на Фонда, посочва Ройтерс.
"Не виждам защо да не се съгласят на удължаване, както винаги правят в такива ситуации, поне до края на годината", допълва Варуфакис.

Янис Варуфакис и Алексис Ципрас са на обиколка в няколко европейски страни тази седмица, за да получат подкрепа за плановете си. Днес Варуфакис ще се срещне с представители на ЕЦБ.
В интервюто си за в. "Република" той изразява оптимизъм, че гръцките проблеми ще бъдат решени и че е срещнал разбиране на срещите си с финансисти в Лондон в понеделник.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990