EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гърция получи последните 15 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция получи последните 15 млрд.евро

mail18:10 | 10.08.2018прегледи 937 коментарикоментари 0


Гърция получи в понеделник последните 15 милиарда евро от продължилите 8 години спасителни програми от ЕС и Международния валутен фонд. "Постоянството и упорството на гръцкия народ вече дават резултати", заяви изпълнителният директор на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг. Той призова настоящото и бъдещите правителства в Атина да не отменят икономическите реформи, благодарение на които Гърция ще излезе на 20 август окончателно от спасителните финансови механизми.

В края на юни т.г. министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата си спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш.
По силата на споразумението европейските кредитори трябваше да преведат на Гърция последен транш от 15 млрд. евро и да удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми. Пакетът, който бележи края на третата спасителна програма за Гърция, цели да гарантира, че дългът на страната е устойчив и Атина няма да се отметне от реформите в момент, когато цели да се върне към капиталовите пазари.
След излизането от програмата Атина ще е обект на невиждано досега от европейците наблюдение, много по-стриктно от това, приложено в миналото за Португалия, Кипър и Ирландия.
За осем години Гърция получи над 273 млрд. евро помощ от кредиторите, еврозоната и МВФ, в рамките на три спасителни програми. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси. Растежът на БВП достигна 1,4% през 2017 г. и се очаква увеличение тази година (1,9%) и следващата (2,3%) Същевременно Гърция бележи вече бюджетен излишък от 0,8%, след като имаше дефицит от 15,1% през 2009 г.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4072