EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция получи инвестиционен рейтинг от Fitch

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция получи инвестиционен рейтинг от Fitch

mail07:32 | 04.12.2023прегледи 869 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings) повиши снощи дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция в чуждестранна валута от  ‘BB+‘ (латински букви) до ‘BBB-’ със стабилна перспектива, като по този начин агенцията върна на страната инвестиционния рейтинг, съобщи АНА-МПА. 

„Фич“ е четвъртата рейтингова агенция (от тези, с които работи  Европейската централна банка), която дава инвестиционен рейтинг на гръцките облигации, след като Scope Ratings направи това през август, DBRS Morning Star – през септември и S&P Global Ratings – през октомври.

„Фич“ е и втората от трите най-големи американски кредитни агенции (след „Стандард енд Пуърс“), която връща на Гърция инвестиционния рейтинг, като по този начин позволява на повече институционални инвеститори да купуват гръцки облигации. Това предполага увеличаване на притока на капитали и съответно намаляване на разходите по заемите на гръцката държава и компаниите, се посочва в доклада на рейтинговата агенция. 

Положителната динамика на гръцкия дълг, ангажимента за фискална консолидация, както и предвиденото рязкото намаляване на държавния дълг като дял от БВП, са сред причините, които "Фич" посочва за повишаването на кредитния рейтинг на Гърция./БТА


Тагове: Fitch, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg