EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция получава 9 млрд. евро през септември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция получава 9 млрд. евро през септември

mail16:41 | 05.08.2010прегледи 497 коментарикоментари 0


Гърция ще получи втория транш от заема в размер на 9 млрд. евро през септември, но правителството в Атина трябва да се намеси активно за намаляване на инфлацията и да ограничи бюджетните разходи за предприятията от държавния сектор, да оздрави финансите на болниците и осигурителните фондове и да засили борбата с данъчните длъжници,  невнасящите осигуровки, да либерализира пазарите и да икономиса 500 млн. евро от новия начин на финансиране на общините.
Мнението е изложено на пресконференция в Атина от експертите на Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ),  инспектирали хода на реформите в Гърция във връзка с  прилагания от правителството
план за икономии в замяна на който на страната бе отпусната финансова помощ от ЕС и МВФ в размер на 110 млрд. евро под формата на заеми за преодоляване на кризата.
Представител на фонда казал, че Гърция ще получи втория транш на 13 септември и че предоставянето на третия транш, който също ще е в размер на 9 млрд. евро (през ноември) ще зависи от изпълнението на препоръките на експертите от трите институции и от проверките за напредък на гръцката икономика, които ще бъдат направен в средата на септември и в средата на октомври.
Според Пол Томсън инфлацията в Гърция за тази година ще бъде по-голяма от очакваната и ще достигне 4,75 на сто. Томсън допълва, че рецесията ще остане над 4 процента. Той посочил необходимостта от засилен контрол на правителството върху разходите на държавните предприятия, болниците и осигурителните фондове и от продължаване на структурните реформи.                   
Представителят на ЕС нито опровергал, нито отрекъл, че служителите на трите институции са искали от кабинета в Атина да направи съкращения в компанията на железниците ОСЕ или в подлежащите на сливания предприятия от държавния сектор. Той казал, че на правителството са били направени предложения за ограничаване на държавните разходи за железниците. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046