EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция повиши прогнозата си за растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция повиши прогнозата си за растеж

mail14:09 | 30.03.2023прегледи 747 коментарикоментари 0


Гръцкото финансово министерство ревизира тазгодишния темп на растеж от 1,8 процента, колкото е прогнозата в бюджета, на 2,3 процента въпреки международната банкова криза, предаде АНА-МПА.

Бързият спад в цените на природния газ значително намалява размера на държавните енергийни субсидии, като по този начин увеличава динамиката на икономиката, която се очаква да бъде по-висока тази година с 2-3 млрд. евро в абсолютно изражение, според представители на министерството.

Прогнозата на министерството за настоящата година в сравнение с предишни оценки е за първичен излишък в размер на 0,7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Това се дължи на първичния дефицит от изминалата година, който е свит до равнище от 1 процент от БВП, при първоначални оценки за 1,6 процента в следствие на номиналния растеж на БВП (стимулиран от движението на инфлацията).

Дискусиите с международните институции за първичен излишък под 2 процента от БВП ще започнат през есента от новоизбраното правителство след изборите, заяви служител на финансовото министерство. Преди това ще бъде представена „Програмата за стабилност“ и „Средносрочната програма 2024-2027 г.“ пред Европейската комисия. Двете програми ще включват най-скорошните оценки за икономическата посока и въздействието на приетите политиките върху икономическия резултат.

Голяма пречка в икономиката на Гърция остава инфлацията, особено при храните и хранителните продукти, предаде агенцията. Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас заяви, че няма да има намаляване на цените, нито стабилизиране, а нарастване със забавен темп, като отбеляза, че високите цени ще бъдат съсредоточени върху храните, а не върху енергията.

Същевременно, данъчните приходи в Гърция за периода януари - февруари 2023 г. надхвърлят с 1,245 млрд. евро или 14,2% поставената в бюджета цел, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, позовавайки се на данните за изпълнението на държавния бюджет на модифицирана касова основа. Това значително превишение идва основно от преизпълнението на събираемостта на ДДС и данък общ доход.

Въз основа на тези данни се отчита излишък в баланса на гръцкия държавен бюджет от 2,308 милиарда евро спрямо целта за излишък от 36 милиона евро за съответния период на 2023 г. във встъпителния доклад на бюджета за 2023 г. и съответен дефицит от 910 милиона евро за същия период през 2022 г.

Първичният резултат беше излишък от 4,215 милиона евро в сравнение с целта за първичен излишък от 1,816 милиона евро и първичен излишък от 840 милиона евро за същия период на 2022 г.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150