EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: По-високи земеделски надници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: По-високи земеделски надници

mail15:35 | 10.11.2023прегледи 672 коментарикоментари 0


Собствениците на маслинови насаждения в Гърция са изправени пред голям недостиг на работна ръка за събиране на новата реколта, съобщи гръцката телевизия „Мега“. 

Земеделците изпитват затруднения да намерят чужденци, като недостигът на работници е довел до повишаване на надницата. Заплащането за труда на ден се движи между 50 и 60 евро, което е с 25 процента повече в сравнение с миналата година, посочва сайтът agronews.

За да се справи с проблема с липсата на земеделски работници, Центърът по труда в Ираклион на средиземноморския остров Крит е задействал програма, която стимулира безработни да работят в първичния сектор и по-специално в сектора на маслините, като покрива разходите им за пътуване и престой. Досега в програмата участват 500 безработни. Според експерти на острова липсват близо 10 000 работници.

Тази година производството е по-малко в сравнение с миналата година поради климатичните условия, опустошителните пожари в страната и голямото разпространение на маслинови мухи, но въпреки това има остра нужда от работна ръка. 

Смята се, че в момента Гърция има нужда от 60 до 80 хил. земеделски работници, отбелязва agronews. Освен в сектора на маслините недостиг на работна сила има в други земеделски сектори.

Миналата година Гърция подписа споразумение с Египет за наемане на 5000 сезонни работници, но правителствени източници посочват, че има значително забавяне на списъците с кандидати, за който отговаря египетското Министерство на труда.

Тази година зехтинът в Гърция се превърна в луксозна стока, тъй като цената му се повиши с до 30 процента спрямо последния сезон.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158