EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция планира нова масова стачка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция планира нова масова стачка

mail15:50 | 23.06.2011прегледи 646 коментарикоментари 0


Гръцките профсъюзи призоваха за общонационална стачка на 28 и 29 юни по време на гласуването на новия многогодишен плана за строги бюджетни икономии, за който настоява еврозоната, предаде Франс прес. Основната гръцка синдикална централа Обща конфедерация на труда (ГССЕ) обяви, че предвид гласуването на средносрочния бюджетен план, съгласуван между правителството и неговите кредитори лихвари, е решено провеждане на 48-часова общонационална стачка на 28 и 29 юни. Профсъюзът на държавните служители (Адеди) посочи, че се присъединява към инициативата. За обявяването на общонационална стачка - четвъртата от началото на годината срещу строгите икономии в страната, този път обаче 48 часова - синдикатите съобщиха още преди няколко дни, но датите бяха уточнени, след като вчера министерството на финансите публикува графика за дебатите и вота в парламента. Гръцките протестиращи, т. нар. "възмутени", които са издигнали палатков лагер пред парламента от 25 май и в началото на юни бяха в основата на огромни митинги на граждани, протестиращи срещу плана за строги икономии и за приватизации, призоваха за нови демонстрации на същите дати, обявени от синдикатите.
Гласуването на оспорвания бюджетен план за строги икономии за 2012-2015 година е условието, според правителството и кредиторите на страната, за изплащането на петия жизненоважен за Гърция транш от 12 милиарда евро до началото на юли. Това е последният транш от заема от 110 милиарда евро,
отпуснат на Атина от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) през май миналата година. Зелена светлина за изплащането на този транш трябва да бъде дадена на среща на Еврогрупата в Люксембург на 3 юли.

 


Тагове: Гърция, стачка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162