EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция очаква растеж на двустранната търговия с България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция очаква растеж на двустранната търговия с България

mail09:05 | 08.09.2023прегледи 548 коментарикоментари 0


Увеличаване на двустранната търговия между Гърция и България, но и на взаимните инвестиции се очаква според оценките от тазгодишното 87-о издание на Солунския международен панаир, на което България ще бъде почетна страна, съобщи АНА-МПА.

Българското участие е изключително динамично, като са планирани над 1000 срещи между бизнесмени от двете страни в ключови сектори като високите технологии, транспорта и логистиката, храните, опаковките и туризма.

„България идва в Солун с всичките си „звезди“, както в сферата на политиката, така и на бизнеса“, заяви изпълнителният директор на "TIF HELEXPO" (организатор на събитието) Кириакос Позрикидис, като спомена предстоящото присъствие в града на българския президент Румен Радев, на премиера Николай Денков, както и на много членове на кабинета и на значими бизнесмени сред около 60-те български изложители на панаира.

Не е само българското участие, което създава благоприятна перспектива за тазгодишния Солунски панаир, отпечатъкът на който върху местната общност се очаква да бъде сред най-големите през последните години, а всички хотели в града са почти пълни: на 87-ия Солунски международен панаир, който ще се състои между 9 и 17 септември, около 1500 преки и косвени изложители заемат целите изложбени съоръжения и пространства (общо 33 хиляди кв.м.), а сред 18-те официални държавни участия се забелязват три важни „дебюта“, защото Южна Корея, Тайланд и Молдова участват за първи път в дългогодишната история на панаира (почетната страна България обаче е сред най-верните участници, защото е участвала и в първото издание през 1926 г.).

Това беше казано на днешната пресконференция за 87-ия Солунски панаир, на която присъства и българският заместник-министър на икономиката и индустрията Николай Павлов.

„Инвестираме в съседството си“, каза от своя страна президентът на "TIF HELEXPO" Тасос Дзикас, който отбеляза, че през последните години компанията е обмисляла възможността да има за почетна страна балканска държава и това става реалност тази година с България, „която е най-близката и приятелска“ за Гърция страна. Дзикас се спря и на форума за връзките Гърция-България, който ще се проведе на 11 септември с основен говорител българския министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов, на срещата на президента Румен Радев с колегата му от Гърция Катерина Сакеларопулу същия ден, както и на откриването на българската палата от премиерите на двете страни Николай Денков и Кириакос Мицотакис. 

От своя страна гръцкият заместник-министър на вътрешните работи Статис Константинидис посочи значението на участието на България като почетна страна. Той припомни, че става въпрос за единствената съседка на Гърция, която е членка на ЕС и на НАТО и поддържа тясно сътрудничество с Гърция в сферите на икономиката, търговията, инфраструктурата, транспорта, сигурността и отбраната, като двете страни съвместно функционират като полюс на сигурността и стабилността в целия регион на Югоизточна Европа.


Тагове: Солун, панаир
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158