EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция официално във фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция официално във фалит

mail17:20 | 03.07.2015прегледи 1808 коментарикоментари 0


Гърция официално е във фалит. Това обяви Европейският фонд за финансова стабилност, цитиран от Франс прес.

В съобщение на ЕФФС се казва, че фондът е взел решение да не иска незабавно изплащане на задълженията към него, както и че не се освобождава от правото си на допълнителни действия. Така официалното обявяването на Атина в дефолт засега няма незабавни последствия.

Европейският фонд за финансова стабилност е създаден, за да помага на държави от еврозоната, изпаднали във финансови затруднения по време на европейската дългова криза. 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска днес намаляване на гръцкия дълг с 30 процента и 20-годишен гратисен период, за да бъде осигурено изплащането му, предаде агенция Франс прес. В обръщение по телевизията Ципрас каза, че публикуваният вчера доклад на Международиня валутен фонд (МВФ) има същия смисъл. МВФ прогнозира, че може да бъде необходимо отписване на част от дълга на Гърция, тъй като страната няма да бъде в състояние да го обслужва поради по-нататъшното отслабване на структурните реформи и спад на първичния бюджетен дефицит. Премирът изрази съжаление, че тази позиция на финансовата институция "не бе представена от кредиторите на Гърция по време на петте месеца преговори" за продължаване на финансовата помощ за страната.

 

БТА


Тагове: Гърция, фалит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg