EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция няма да преструктурира дълга си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция няма да преструктурира дълга си

mail14:20 | 20.01.2011прегледи 459 коментарикоментари 0


Гърция не се нуждае от преструктуриране на дълга и Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) няма нужда от разширяване на настоящия етап.Това е заявил през германска радиостанция шефът на фонда Клаус Ренглинг, цитиран от гръцкия в. "Катимерини". Мнението на МВФ, на ЕК и на ЕЦБ е, че Гърция не се нуждае от преструктуриране на дълга и че пазарите надценяват тази опасност, казал Ренглинг, като изразил надежда, че с прилагането на реформите кредитният рейтинг на Гърция отново ще се покачи.
По-рано днес премиерът Георгиос Папандреу категорично опроверга появилите се слухове за преструктурира на гръцкия дълг, като поиска от членовете на своя кабинет да бъдат внимателни при появата на публикации в печата по този въпрос, предаде радио Атина.
Поводът за опровержението е материал в германския седмичник "Цайт", в който се твърди, че Берлин обмислял план за разсрочване на суверенния дълг на Гърция, който ще позволи на Атина да изкупи обратно собствения си дълг, използвайки кризисния фонд за еврозоната. Гръцкият заместник-министър на финансите заяви, че преговори за преструктуриране на дълга не се водят. Завчера той отрече, че Атина ще се стреми да удължи периода за изплащане на дълга си, след като вицепремиерът подкрепи такъв план.
Папандреу окачестви като "зложелателна" публикацията в германския в. "Цайт", а във връзка с разсрочването на гръцкия дълг той каза, че в Еврогрупата е било постигнато принципно съгласие, което по думите му е "много позитивен факт". Правителството в Атина има воля и е на прав път, не мисля, че то ще влезе в нова криза, освен ако се случи нещо непредвидено, за което сега няма признаци, коментира днес нобелистът по икономика Христофорос Писаридис, цитиран от гръцката агенция АНА-МПА.
Нужна е обаче много работа и най-вече по-дългосрочни реформи, за да може Гърция да излезе от сегашната криза и да се избегне друга такава в бъдеще, казва още професорът по икономика, който е от кипърски произход. Според Христофорос Писаридис най-голямото предизвикателство за Европа сега е бюджетният въпрос, който много трудно ще бъде решен.
Носителят на Нобелова награда за икономика уточнява, че еврото ще оцелее, тъй като се подкрепя от големи държави като Германия и Франция. Той казва също, че не смята за особено достоверни оценките на международните рейтингови агенции, но подчертава, че пазарите им отдават голямо значение.

Европейската комисия определи като абсурдни информациите на някои медии за европейски план за преструктуриране на гръцкия дълг, при който Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) щял да заеме пари на Атина, за да изкупи собствените си облигации.
"Това е абсурдно", заяви говорителят на ЕК по икономическите и валутните въпроси Амадеу Алфатаж, цитиран от Франс прес.
Той допълни, че тези твърдения са били съвсем ясно опровергани от германските власти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158