EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: Нови заеми и стачки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: Нови заеми и стачки

mail12:00 | 11.05.2011прегледи 1409 коментарикоментари 0


Гърция и нейните кредитори от еврозоната и МВФ са пред споразумение, предвиждащо на страната да бъде отпуснат нов заем от 50 млрд. евро срещу ипотека на движимо и недвижимо имущество и срещу налагането на "изключително болезнени" мерки за икономии. Те включват нови намаления на заплати и пенсии, а също и евентуално разсрочване на плащанията по съществуващите заеми в размер на 110 млрд., които Гърция получава от една година насам за преодоляване на кризата, твърди в. "Имерисия". Новият меморандум за заема ще бъде сключен скоро и се очаква да е доста жесток, според европейски източници, които казват, че планът предвижда създаване на фонд в размер на 50 млрд. евро, които ще бъдат предоставени на Гърция срещу ипотека на движимо и недвижимо имущество и срещу взети от нея допълнителни мерки за икономии в размер на 10 млрд. евро. Целта на новия спасителен пакет, извън 110-млрд. евро заеми, е да бъде избегната евентуална отсрочка на плащанията на Гърция през 2012 г. Политически наблюдатели се питат дали правителството в Атина ще може да издържи на новите реалности. Те са на мнение, че тази нова реалност би могла да провокира вътрешнополитически процеси, като например евентуален широк ремонт на кабинета и предсрочни избори, въпреки че тези варианти официално се опровергават като решение за излизане от кризата, пише още в. "Имерисия".

Намаляването на заплатите и пенсиите и повишаването на данъците в Гърция доведе до масово недоволство и стачки срещу социалистическото правителство на страната. Поредният мащабен протест срещу управляващите ще обхване всички служители на летищата в страната и ще доведе до спиране на всички обществени услуги за 24 часа. Мащабни протести се очакват утре. По време на стачките болниците ще работят със значително по-малоброен персонал, училищата ще бъдат затворени за 24 часа, а градският транспорт ще бъде спрян. В периода от 11,00 до 17,00 часа местно време ще се извършват единствено спешни и неотложни полети, а корабите по пристанищата ще останат с пуснати котви, предаде Reuters.

Графикът на въздушните полети в Кипър днес ще бъде нарушен заради протеста на авиодиспечерите в Гърция, съобщават кипърските гръцки медии. Очаква се две хиляди пътници и 15 полета от и за гръцките летища да бъдат засегнати от протеста на авиодиспечерите, който е част от днешната 24-часова обща стачка в Гърция срещу икономическата политика на правителството.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159